Aldri før har aksje- og obligasjonsmarkedet falt så kraftig, så raskt, som det gjorde i mars i år. Siden har vi sett en rekyl som også har overrasket ekspertene.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, forklarer at det som har vært annerledes ved denne krisen, er hvor raskt markedet har hentet seg inn igjen.

Nå er imidlertid noe i ferd med å skje. Hongkong-børsen falt 5,5 prosent, blant annet etter at Kinas nasjonalforsamling sa de ville innføre en ny sikkerhetslov over regionen.

Samtidig faller oljeprisen 4,0 prosent, og kronen svekkes markant.

– Børsfallet og oljeprisfallet henger sammen, det er et stemningsskifte i markedet. Den bakenforliggende årsaken, slik jeg ser det, er at forholdet mellom USA og Kina har surnet igjen, sier Wilhelmsen.

Dette er også årsaken til at kronen svekker seg, mener sjeføkonomen.

Dollaren over ti kroner igjen

Kronekursen henger for tiden tett sammen med stemningen i de globale finansmarkedene. Når det stormer på børsene, trekker investorene mot trygge havner som dollar og japansk yen, samtidig som de skygger unna små valutaer som den norske kronen.

Det er mer risikabelt å sitte på beholdninger i små valutaer når det smeller, fordi det kan bli vanskelig å komme seg ut dersom alle flykter på en gang.

Da børsene stupte i mars, stupte også kronekursen til nivåer vi aldri har sett før. Dollaren kostet på det meste over 12 kroner og euroen over 13 kroner.

Siden har kronen styrket seg i takt med at børsene har steget, og dollaren kostet denne uken under ti kroner for første gang siden begynnelsen av mars. Etter en svekkelse på 1,5 prosent mot dollaren fredag morgen koster den amerikanske valutaen 10,09 kroner, mens euroen koster 11,00 kroner.

Optimismen kan ha gått for langt

Natt til fredag ble det kjent at Kina går bort ifra de økonomiske vekstmålene de har hatt de siste 40 årene – og som de alltid har klart å innfri. De fleste analytikere – Wilhelmsen inkludert – peker på dette som en forklaring til både børsfallet og oljeprisfallet.

– Samtidig kan vi konstatere at markedet har vært ganske optimistisk i det siste. Den optimismen har kanskje gått for langt, sier sjeføkonomen.

Mens børsene har hatt en V-formet utvikling, er det få økonomiske nøkkeltall som tilsier at den økonomien henter seg like rast inn.

– Når optimismen allerede er god, og mange mener det har vært for positiv utvikling på børsene, skal det ikke så mye til før det snur, sier han.

– Tidligere så vi at markedsaktørene ikke brydde seg om rekordsvake nøkkeltall. Har de nå blitt mer lydhøre for negative nyheter?

– Ja, det tror jeg. Det kommer til et punkt der børsene ikke er billige lenger, slik de var etter det verste fallet i mars, da blir markedet mer oppmerksom på negative nyheter.

Frykt for ny handelskrig

Wilhelmsen mener den viktigste årsaken til stemningsskiftet er at forholdet mellom USA og Kina igjen har surnet.

– Det bidrar til at markedet frykter at vi skal tilbake til handelskrig slik vi hadde i fjor sommer og i fjor høst, sier han.

USA og Kina ble enige om en «fase 1» av en handelsavtale i januar. Etter planen skulle det startes forhandlinger om en ny fase umiddelbart. Det har ikke skjedd.

I stedet har republikanske senatorer foreslått at Trump skal få mandat til å innføre sanksjoner mot Kina hvis de ikke åpner opp på hvordan viruset oppsto og senere spredte seg.

Kina har sagt de vil svare med samme mynt hvis USA innfører nye straffetiltak.

Ny sikkerhetslov

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, viser til at Kina ønsker å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong, og at denne loven også vil tilspisse konflikten mellom Kina og USA ytterligere.

– President Trump sa at han vil reagere «svært sterkt» på en slik lov. Det amerikanske utenriksdepartementet advarte om at brudd på menneskerettigheter og mindre selvstyre kan føre til at Hongkong mister sin spesielle status i amerikansk lov som gjør det mulig for regionen å ha status som et av verdens finansielle sentrum. Derfor faller asiatiske børser i dag, skriver Haugland i sin morgenrapport.

Hun viser videre til at det ligger an til nok en dag med økt risikoaversjon etter at de amerikanske børsene falt torsdag kveld.

– Dollar og yen har styrket seg, mens den norske kronen har svekket ser på bred basis. sistnevnte må også ses i lys av nedgangen i oljeprisen på seks prosent i går, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.