Sommerens sjokkvarme ga kanskje brunfarge og idyll ved stranden, men får lommeboken til å lukte svidd når den regntunge høsten skyller innover landet.

Strømprisene har økt kraftig som følge av tørken i sommer. Det viser seg også i de ferske inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble lagt frem mandag morgen.

Konsumprisindeksen for august, som viser hvor mye prisene steg denne måneden sammenlignet med august i fjor, kom inn på 3,4 prosent. I juli var inflasjonen på 3,0 prosent.

Det er også en del høyere enn det analytikerne hadde sett for seg. De ventet en inflasjon på 3,2 prosent.

Kronen styrker seg

Kronen styrker seg kraftig på de ferske inflasjonstallene. En euro kostet mandag formiddag 9,71 kroner, mot 9,75 kroner like før SSB la frem tallene. Det er en styrkelse på 0,51 prosent – et ganske stort utslag på så kort tid.

Kronen styrket seg også mot dollar. En dollar kostet før tallene 8,45 kroner. Mandag ettermiddag kosten den 8,38 kroner.

– Renteøkning neste uke er bankers

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 1,9 prosent. Også det var høyere enn det som var ventet på forhånd. Analytikerkorpset ventet der en oppgang på 1,7 prosent.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned. For den jevne norske forbruker, som betaler for både strøm og drivstoff, vil derimot den ordinære inflasjonen være det som har mest å si for lommeboken fra måned til måned.

Norges Bank hadde på forhånd ventet en kjerneinflasjon på 1,5 prosent. Handelsbanken skriver i sin morgenrapport at det særlig var prisene på matvarer som bidro til å trekke opp årsveksten i kjerneinflasjonen. Prisøkningen på matvarene bidro med å trekke opp den samlede årsveksten med 0,3 prosentpoeng.

– Renteøkning neste uke er bankers, samtidig som inflasjonstallene isolert sett indikerer oppsiderisiko til selve rentebanen, skriver Handelsbankens seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Billig fly

På månedsbasis derimot, fra juli til august, falt inflasjonen med 0,4 prosent.

«Dette var hovedsakelig som følge av rimeligere flybilletter, som etter to måneder med målt prisoppgang i juni og juli samlet gikk ned 25,2 prosent i august. Utenlandsbillettene hadde den klart største nedgangen, men også prisene på flybilletter innenlands gikk ned», skriver SSB, som understreker at flybilletter pleier å være billigere i august.

Priser på mat og drikke falt 1,6 prosent fra juli til august. Prisene på møbler falt også, mens prisene på klær og bøker økte fra juli til august. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert: