Kanskje blir årets Europa-ferie litt billigere likevel. Fjorårets sommerferie gikk inn i historiebøkene som en av de dyreste noensinne for norske turister på utenlandsferie.

I slutten av juni i fjor kostet en dollar rundt 8,40 kroner, mens en euro kostet drøye 9,50 kroner. Dollaren har for lengst kommet ned fra disse nivåene, men lenge har det ligget an til at årets Europa-ferie skulle bli like dyr som i fjor.

Dette kan nå se ut til å endre seg. Gjennom hele juni har kronen styrket seg, og på torsdag denne uken fikk kronen ny årsbeste da euroen i noen få minutter kosten like under 9,40 kroner.

Kronemålet for august allerede nådd

Analytikerne er samstemte om at kronen skal videre opp. Torsdag neste uke holder Norges Bank rentemøte, og da er det ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen vil bekrefte at de vil sette opp renten i september.

Dermed blir Norges Bank den første sentralbanken etter Bank of England som setter opp renten i Europa etter en årrekke med svak økonomisk vekst. Dette vil trolig få en del investorer til å vende tilbake til kronen.

SEB venter at kronen skal styrke seg til 9,25 innen utgangen av september, mens DNB Markets har et mål på 9,20 innen november og 9,40 innen august.

Målet for august ble altså nådd denne uken.

– Vi skal ta en diskusjon om valutaanslagene våre i dag, og så får vi se om det blir noen endringer, sa DNB Markets valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen på fredag.

Norske bedrifter sendte kronen opp

Øwre-Johnsen forklarer hva som har drevet kronekursen den siste uken:

– Først fikk vi svake inflasjonstall, men så kom Regionalt nettverk, som viste at aktiviteten fremover blir såpass bra at markedsaktørene fikk større tro på en renteheving fra Norges Bank i september, sier valutaanalytikeren, som understreker at en del av styrkelsen skyldes at euroen har svekket seg, og at det er dette som har overrasket henne.

Kronen svekket seg på mandag, da tall fra SSB viste at kjerneinflasjonen i mai falt til 1,2 prosent. Dagen etter kom Norges Bank med Regionalt nettverk, hvor de spør en rekke bedrifter om deres forventninger for de neste seks månedene. Undersøkelsen viste at farten ligger an til å øke i norsk næringsliv fremover, noe som sendte kronen opp igjen.

– De sterke boligtallene understøtter også synet om en renteheving i september, da faren for finansiell ustabilitet øker dersom renten ikke settes opp, sier analytikeren.

«Massivt dropp i euro»

Torsdag ettermiddag holdt Den europeiske sentralbanken (ECB) rentemøte i Latvia, hvor de annonserte at verdipapirkjøpene trappes ned fra 30 til 15 milliarder euro i måneden ved utgangen av september, og at de skal avvikles helt ved utgangen av året. Samtidig oppdaterte de synet sitt på renten, noe som sendte euroen ned.

– Det ga et massivt dropp i euro mot dollar, noe som smittet over til norske kroner, sier Øwre-Johnsen, og fortsetter:

– Sentralbanken sier at renten skal ligge uendret frem til gjennom sommeren 2019. Samtidig sier de at renteøkningen kan bli utsatt ytterligere dersom de økonomiske utsiktene tilsier det.

Valutaanalytikeren forklarer at dette gjør at det ligger mye risiko på nedsiden i euroen, i og med at renteøkningen kan bli utsatt ytterligere. Samtidig ligger det få muligheter på oppsiden, da det er usannsynlig at renteøkningen blir fremskyndet.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, påpeker at sentralbanksjef Mario Draghi på sedvanlig vis kom med to beskjeder med potensial til å sende euroen i to forskjellige retninger. Nyheten om avviklingen av verdipapirkjøpene var ventet å sende euroen opp, mens utsettelsen av rentehoppet i 2019 sendte euroen ned likevel.

– Jeg må si jeg ble overrasket over hvor mye euroen svekket seg, sier Bruce. (Vilkår)

Herfra leveres alle Gopro-kamera i Nord-Europa
Response Nordic er enedistributør for Gopro i Norden og Benelux-området. Hovedlageret ligger i Trondheim og det mest brukte fremkomstmiddelet er skateboard.
00:56
Publisert: