Kronen svekket seg brått med rundt ti øre mot dollaren natt til mandag, etter at stemningen i finansmarkedene har forverret seg betydelig i løpet av langhelgen, forklarer sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

– Surere børser og svakere sentiment ligger bak kronesvekkelsen, sier sjeføkonomen.

«Sentiment» er et ord som økonomer bruker om stemningen i finansmarkedene.

En dollar koster nå 10,43 kroner, mens euroen koster 11,40 kroner. Dette er historisk svært svake nivåer, men er like vel langt unna de rekordsvake nivåene fra midten av mars.

«Risk off»

Oslo Børs falt også kraftig mandag, men et svingete Wall Street såvidt endte opp, etter kraftige børsfall fredag forrige uke.

De fleste økonomer knytter børsfallet til en uttalelse fra Donald Trump om at han har sett bevis for at koronaviruset oppsto i et kinesisk laboratorium, og at han vil vurdere økte straffetoller mot Kina.

– Markedsaktørene selger både norske og svenske kroner. For meg ser dette ut som «risk off», sier Wilhelmsen, og henviser med det til at investorene er blitt mindre villige til å ta risiko, og at de dermed skygge unna små valutaer som den norske.

De siste ukene har det vært kraftige svingninger i oljeprisen, uten at det har gitt nevneverdig utslag i kronekursen. Wilhelmsen forklarer at stemningen i markedene i det siste har vært viktigere for kronekursen enn oljeprisen.

– Det er sentimentet som styrer kronekursen nå. Det er mitt inntrykk, sier han.

«For tidlig å si»

Børsene har steget kraftig siden bunnen i aksjemarkedet ble nådd i slutten av mars. Den brede amerikanske indeksen S&P 500 endte opp over 12 prosent i april, noe som var den beste måneden siden mars 2009.

Mai har derimot begynt med nedgang.

– Har stemningen snudd i markedet for alvor, eller er dette støy?

– Det er litt tidlig å si. Dette er et åpenbart brudd med den positive stemningen vi har sett etter at antall nye tilfeller av koronaviruset har gått ned, sier Wilhelmsen.

Han tror den virkelige testen blir om antall nye smittetilfeller går opp igjen ettersom ulike land begynner å åpne opp samfunnet igjen. Det svaret har vi enda ikke fått, og vi vil trolig ikke få det før om et par uker.

– Jeg tror den virkelige testen kommer om noen uker, så sånn sett vil jeg kanskje kalle dette støy, sier sjeføkonomen.

Påvirkes av Trumps kommentarer

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at globale aksjer forrige uke endte ned for andre uke på rad. Hun knytter børsfallet på fredag til nedgangen i teknologiaksjer som følge av at flere teknologigiganter la frem kvartalsresultater forrige uke.

– De store børsfallene i Australia, hvis økonomi er nært knyttet til Kinas via eksport av råvarer, kan imidlertid tyde på at noe av børsfallene også var relatert til frykt for nye handelsgnisninger mellom USA og Kina, skriver hun, og viser til Trump uttalelser om bevis for at koronaviruset er blitt fremstil på et laboratorium i Wuhan i Kina.

– Mens slike teorier har eksistert lenge, mener eksperter at det er lite sannsynlig, og at viruset mest sannsynlig stammer fra dyr. At Trump likevel omfavner teoriene blir dermed sett på som en opptrapping av USAs kritikk av Kina i forbindelse med spredningen av koronaviruset. Det igjen, kan være et taktisk valg fra Trump sin side, ettersom hans harde linje mot Kina de siste årene har falt i god jord hos mange amerikanske velgere. Sånn sett kan det hende at uttalelsen på torsdag er starten på en mer aggressiv retorikk overfor Kina igjen, i opptakten til presidentvalget i USA i høst, skriver Borgen Gjerde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.