Det har vært kraftige utslag i norske kroner også denne uken. Mandag ble kronen markert svekket mot euro, mens den tirsdag styrket seg igjen mot den felleseuropeiske valutaen.

Bildet er nesten helt identisk for svenske kroner. De store kursutslagene har kommet på nøyaktig samme tidspunkt for de to valutaene de siste dagene:

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets er forundret over utviklingen.

– At det skal være så nær sammenheng mellom disse valutaene på pristall fra nabolandet virker ikke rimelig når en tenker på hvordan sentralbankene faktisk tenker, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea onsdag.

Han tviler for eksempel på om Norges Bank endrer syn på egen renteutvikling fordi svensk inflasjon kommer inn litt høyere enn ventet.

– Bevegelsene de siste par døgnene viser et valutamarked som ser til Norge og Sverige som mer eller mindre ett, skriver Olsen.

Boligfall i nabolandet

Den tette sammenhengen mellom utviklingen i de to valutaene er slett ikke noe nytt fenomen. Den siste måneden ser det likevel ut til å ha vært en usedvanlig tett korrelasjon.

Høstens markerte svekkelse av de to valutaene startet for alvor da tall for svenske boligpriser viste en svært overraskende svak utvikling i begynnelsen av november.

Torsdag kommer det nye boligtall fra Sverige. Boligprisindeksen Hox, som utarbeides av analyseselskapet Valueguard, publiseres klokken 09.00. Dermed kan det være duket for nye utslag i de to valutaene. Og bare én time senere, klokken ti, kommer Norges Banks beslutning etter ukens rentemøte.

– Så får vi se hvem som vinner kampen; en mer haukete Øystein Olsen, mest sannsynlig hever han rentebanen litt, eller svake svenske boligpristall, skriver Kjetil Olsen i rapporten fra Nordea.

Ekstra nervøst

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror også morgendagens norske og svenske begivenheter kan gi utslag i de to valutaene. Han peker på at markedet ser ut til å være uvanlig følsomt for overreaskelser.

– Det er helt klart ekstra nervøst nå og det er en tendens til at nyhetene får større effekt enn de pleier å få, sier Wilhelmsen. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Tiggerstaden
Kjetil Wiedswangs julekalender: Stjerneguttene i Lucia-toget bærer en av Norges eldste juletradisjoner. På 1800-tallet ble de forbudt.
01:00
Publisert: