Torsdag kveld varslet president Donald Trump at han fra 1. september vil innføre en toll på ti prosent på kinesiske varer til en verdi av 300 milliarder dollar. De nye tollsatsene betyr at det vil være toll på 97 prosent av alle varer som eksporteres fra Kina til USA.

– Vi snakker nå full krig, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Varselet om ny toll skapte kraftige markedsreaksjoner: Oljeprisen falt fem prosent, og børsene både i USA og Asia har falt markant.

– Ikke overraskende svekket også kronen seg på twittermeldingen, sier Olsen, og forklarer at når investorene er usikre på markedet, skygger mange unna den norske kronen, som er en liten valuta.

Et oljeprisfall pleier heller ikke å være gode nyheter for kronen.

Dyreste dollar på over tre år

Kronen har svekket seg hele uken, spesielt mot dollaren, som siden fredag forrige uke er blitt 20 øre dyrere. Fredag morgen må du ut med 8,89 kroner for en dollar, noe som er det svakeste nivået for kronekursen siden januar 2016.

– Sommeren er en dårlig årstid for den norske kronen, så sånn sett er vi ikke overrasket over svekkelsen. Det er lite likviditet i markedet. Tidligere denne uken har den viktigste drivkraften for kronen vært at svake svenske nøkkeltall har dratt den svenske kronen ned, sier Olsen.

Utenlandske investorer ser ofte skandinaviske valutaer under ett, og derfor kan en svekkelse i svenske kroner også gå ut over den norske.

Kronen har falt til 9,84 mot euroen, men euroen har vært enda dyrere tidligere i år.

«Kan bety høyere renter»

Kronekursen er svært viktig for norsk økonomi, og mens en svak kronekurs gjør det dyrt å dra på ferie, er det svært gunstig for de bedriftene som eksporterer varene sine til andre land.

Kronen er nå vesentlig svakere enn det Norges Bank la til grunn i sin siste rapport i juni.

– Isolert sett kan dette bety høyere renter her hjemme i Norge, sier Olsen.

Norges Bank har satt opp renten tre ganger det siste året, og har indikert nok en renteheving i september. Sentralbanken har fått kritikk for at de hever renten, mens alle andre sentralbanker ute i verden senker rentene.

– Man bør tenke på at fallende internasjonale renter kun virker på norsk økonomi gjennom kronekursen, sier Olsen.

Ser ingen kronestyrkelse

Risikoen som Norges Bank tar ved å øke renten, er at det kan bli mer attraktivt for utenlandske investorer å putte penger i norske banker, noe som kan styrke kronekursen.

– Det store spørsmålet er hvor lang tid det tar før valutamarkedet får øynene opp for kronen. Med det klimaet som er i markedet nå, skal det veldig mye til for at kronen styrker seg. Jeg tror det tar en stund, sier Olsen, og legger til:

– Det øker handlingsrommet til Norges Bank.

Sjeføkonomen understreker at selve grunnen til at rentene ute i verden faller, at risikoen øker og at den økonomiske veksten er svakere, selvfølgelig er negativt for norsk økonomi.

– Har vi sett noen tegn på at norsk økonomi merker svekkelsen ute i verden?

– Nei, vi har ikke det, sier Olsen.

De eneste tallene som har vært svake, har vært PMI-tallene, som Øystein Olsen er ganske kritisk til.

Dollar fremdeles attraktiv

Dermed er vi nå i en situasjon hvor Fed kutter renten, og Norges Bank hever renten, og kronen er på sitt svakeste mot dollaren på over tre år.

– Dollaren er fremdeles «the cutest kid in town». Selv om Fed kutter renten, har USA de høyeste rentene i vesten, sier Olsen.

Valutaanalytiker i Danske Bank, Kristoffer Kjær Lomholt, er enig.

– Dollaren ser markant mer attraktiv ut fra et porteføljeperspektiv enn andre alternativer, sier han.

Markedet hadde ventet at den amerikanske sentralbanken skulle signalisere flere rentehevinger på rentemøtet tidligere denne uken, men det skjedde ikke. Dermed styrket dollaren seg, forklarer Lomholt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.