Kronen svekker seg kraftig fredag morgen og er på et rekordsvakt nivå. En euro koster nå 10,42 kroner, det dyreste nivået i historien.
Dollaren ligger på 9,44, det høyeste nivået siden 2001.
Ifølge indeksen I44, som måler kronen mot valutaen til våre viktigste handelspartnere, har kronen aldri vært så svak så lenge Norges Bank har ført statistikk.
– Kronen faller fordi koronaviruset skaper generell usikkerhet og fordi oljeprisen faller, forklarer Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets.
Flykt fra kronen til dollar
Oljeprisen er ned over 15 prosent den siste uken til like under 50 dollar fatet, det laveste nivået siden desember 2018. Hovedårsaken til at oljeprisen faller et at koronaviruset skaper lavere etterspørsel gjennom at færre reiser med fly.
I tillegg rammes kronen av usikkerheten som viruset skaper i markedene.
Investorer over hele verden flykter fra usikre investeringer, som aksjer eller norsk valuta, og inn i trygge havner som gull, dollar og statsobligasjoner.
Som et resultat av dette er gullprisen er nå på sitt høyeste på syv år, mens renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner er på 1,19 prosent – det laveste nivået noensinne.
Både dollar og euro styrkes
På grunn av dette har kronesvekkelsen vært spesielt sterk mot dollaren de siste dagene. Siden nyttår har dollaren blitt rundt 65 øre dyrere.
De siste dagene har kronen også svekket seg brått mot euroen, som bare i løpet av to uker er blitt over 40 øre dyrere.
Dette henger sammen med at euroen har styrket seg, noe som er noe uvanlig når investorene blir mer usikre. Denne ganger har euroen virkelig skutt fart etter at frykten for koronaviruset festet grepet i markedet, og ifølge Financial Times henger dette sammen med såkalte «carry trades», der investorene låner penger i euro for å investere et annet sted.
Nå investorer og tradere avslutter disse veddemålene, styrkes euroen fordi lånene avsluttes.
«Det eneste jeg er redd for»
Due-Andresen tror koronaviruset kan påvirke både kronekursen og global økonomi lenger enn tidligere fryktet.
– Jeg tror dette kan vare lenger enn vi fryktet. Vi snakker ikke årevis, men noen måneder lenger enn tidligere trodd, sier hun.
Når vi begynner å se tegn til at smittespredningen er i ferd med å komme under kontroll, tror sjeføkonomen at stemningen i markedet raskt vil bli bedre.
– Det eneste jeg er redd for er at vi skal få en ny oppblomstring og en runde to med smittespredning, sier Due-Andresen.
Hun sier at det som skiller koronaviruset fra sarsviruset er måten det smitter på.
– Du kan være smittebærer uten å vise sykdomstegn, sier sjeføkonomen, og viser til at vi har sett eksempler i Sør-Korea på at folk slippes ut av karantene, før man får en ny smittebølge, fordi de fremdeles var smittebærere.
For tidlig med rentekutt
Due-Andresen mener norsk økonomi rammes hovedsakelig gjennom lavere pris på olje og andre råvarer, samt gjennom lavere aktivitet innen reiseliv.
I tillegg kommer effektene på produksjonslinjene.
– Vi så allerede forrige uke at europeiske bedrifter meldte om produksjonsforstyrrelser, og det kommer til å bli verre, sier sjeføkonomen.
En rekke bilprodusenter har meldt om trøbbel med å få tak i bildeler på grunn av stengte fabrikker i Kina og Italia. Dette kan også ramme noen av de norske bildelfabrikantene.
De siste dagene har koronaviruset også rammet det norske rentemarkedet, og det er nå priset inn ett rentekutt fra Norges Bank i år.
– Det er for tidlig å tro på rentekutt, men jeg tror kommunikasjonen til Norges Bank vil bli noe endret på rentemøtet i mars, sier Due-Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.