Kronen styrker seg noen øre tirsdag ettermiddag og bryter den «magiske grensen» på ti kroner mot dollar. En dollar koster nå 9,97 kroner, og har ikke vært så billig siden begynnelsen av mars.

Den virkelige kronestyrkelsen kom mandag ettermiddag og kveld, da kronen styrket seg hele 20 øre mot dollaren. Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, forklarer hva som skjedde:

– I går var det veldig positiv stemning i markedene. Vi hadde veldig store børsoppganger etter et positivt testresultat, så nå tenker markedsaktørene at vi er ett steg nærmere en vaksine mot koronaviruset, sier sjefstrategen.

Den tyske børsen steg hele 5,7 prosent i går, mens S&P 500 i USA endte opp 3,15 prosent. Tirsdag er det ventet av børsoppgangen fortsetter, noe som er bra for kronekursen.

Historisk kronesvekkelse

I likhet med andre små valutaer er kronen utsatt for markedsuro. Når det stormer på børsene, flykter investorene til trygge havner som dollar og japansk yen. Ved å ha mye penger i kroner, frykter investorene å ikke få solgt valutaen ved behov, dersom alle andre også må selge.

Dette, sammen med et historisk kraftig oljeprisfall, har fått hardt utover kronekursen denne våren, og på det verste i mars kostet dollaren over 12 kroner, mens euroen kostet over 13 kroner.

Siden har kronen styrket seg kraftig, og nå handles også euroen under 11 kroner igjen.

– Kronen er fortsatt veldig preget av utvikling i oljeprisen og risikosentimentet, og det er først og fremst disse faktorene som har gjort at kronen har styrket seg, snarere enn utviklingen i norsk økonomi, sier Dalstø.

«Fortsatt veldig svak»

I tillegg til dette kjøper Norges Bank nå 2,1 milliarder kroner hver eneste dag. Dette er en valutaveksling de gjør på vegne av Finansdepartementet, som i år må ta ut flere hundre milliarder kroner av Oljefondet, som er plassert i utenlandsk valuta.

– Jeg tror absolutt dette har positiv effekt. En ting er at de kjøper kroner, noe som har positiv effekt på kronen, men en annen faktor er at det kan gjøre andre investorer mer trygg på at kronen skal styrke seg, når det også er andre faktorer som taler for en sterkere krone, sier sjefstrategen.

For kronen er fortsatt svært svak i et historisk perspektiv. Ifølge modellene til SEB, burde euroen kostet rundt 9,40 kroner, ikke 10,92 kroner slik den gjør i dag.

– Kronen er fortsatt veldig svak. Dersom man ser på langsiktige modeller, peker de på at kronen fortsatt er unormalt svak, sier sjefstrategen.

Hun tror kronen kommer til å styrke seg fremover, og har en prognose på 10,35 mot euro mot slutten av året.

Oljeprisen opp syv prosent

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, mener at oljeprisoppgangen også har vært viktig for at kronen har styrket seg.

– Den norske kronen styrket seg mot euroen gjennom hele handledagen i går, skriver hun i en rapport tirsdag morgen.

Oljeprisen har steget over syv prosent siden før helgen, og Due-Andresen viser til både dette og bedre stemning i markedene som hovedårsak til kronestyrkelsen.

– I mangel av nøkkeltall har nok kombinasjonen av en videre oppgang i oljeprisen sammen med økt risikoappetitt i markedene bidratt til at kronen har styrket seg. Større og raskere kutt i oljeproduksjonen enn tidligere ventet har bidratt til å støtte oljeprisen de siste ukene. Nedsiderisikoen har dermed blitt mindre og gitt støtte til kronekursen, skriver sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.