Den norske kronen handles nå til rundt 9,39 mot euro. Den siste måneden har kronen svekket seg med 2,61 prosent fra 9,15 mot euro i starten av april, og er på sitt svakeste mot euro på ni måneder.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har problemer med å se hvorfor kronen skal ha svekket seg så mye siden august i fjor.

– Generelt vil jeg si at kronen er overraskende svak. Uforståelig svak krone, sier Bruce til DN.

Redusert politisk risiko

DNB Markets peker i sin morgenrapport på redusert politisk risiko, positive nøkkeltall fra euroområdet og lavere oljepris som årsaker til en svekket krone.

Oljeprisen har siden midten av april falt fra rundt 55-56 dollar fatet til 50,8 dollar fatet onsdag morgen.

– Redusert politisk risiko og positive nøkkeltall i euroområdet kan også ha bidratt til at euroen har gått sterkere mot kronen. Fallet i inflasjonen her hjemme, som har vært større og raskere enn ventet, kan videre ha gitt lavere renteforventninger, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i morgenrapporten.

DNB Markets mener likevel svekkelsen av kronekursen ser ut til å være overdreven relativt til utviklingen i de fundamentale driverne og venter en sterkere kronekurs fremover.

Forventninger om rentekutt kan være en årsak

Bruce tror ikke oljeprisen er årsaken.

– Oljeprisen er jo litt opp hvis vi ser fra august. Oljepris er ikke noe god forklaring, sier sjefanalytikeren.

I august i fjor svingte oljeprisen fra 42 dollar fatet til 51 dollar fatet. Bruce tror heller en mulig forklaring kan være at noen ser for seg at vi får lav inflasjon og Norges Bank blir tvunget til å kutte renten.

– Jeg tror det er en del utlendinger som tenker at det er mulighet for at Norges Bank vil kutte rentene på grunn av lav inflasjon. Det som er problemet med forklaringen er at det ikke er priset noe sånt inn i rentemarkedet, sier Bruce, og legger til at investorene i valutamarkedet i så fall må tenke annerledes enn i rentemarkedet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Riksrevisjonen: Dårlig styring og kontroll i prosessen med salg av F-5 jagerfly