De siste ukene har oljeprisen steget friskt, og søndag ettermiddag lå prisen på nordsjøolje, Brent spot, over 78 dollar fatet. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2018.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer hos storbanken SEB, setter prisstigningen i sammenheng med andre bevegelser i energimarkedet.

– Om vi omsetter gass til oljeekvivalenter, handles naturgass nå for over 140 dollar per fat. Og vi har fortsatt vinteren foran oss. Russerne har sagt at de kommer til å ha redusert eksport frem til de har fylt opp egne lagre. Vi går altså mot den kalde årstiden med lavere lagre enn på lenge samtidig som etterspørselen etter gass er ekstrem. Så situasjonen i hele energisektoren er ekstremt anstrengt, sier Schieldrop.

– Situasjonen i hele energisektoren er ekstremt anstrengt, sier SEBs sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop.
– Situasjonen i hele energisektoren er ekstremt anstrengt, sier SEBs sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Styringsrente har lite å si

Kullprisene stiger også, og omsettes rundt 50 dollar målt i såkalte oljeekvivalenter. I Kina er imidlertid prisene langt høyere, påpeker Schieldrop. Han sier Kina ligger foran oss i løypa, og at utviklingen som har begynt i kull- og gassprisene er i ferd med å tilspisse seg.

– Normalt har vi over tid hatt en gasspris som har ligget rundt 40 prosent lavere enn prisen på olje. Nå er den langt høyere. Nå får vi nesten dobbelt så høy pris for gassen som for oljen omregnet i oljeekvivalenter. Det innebærer en sinnssyk økning i inntektene både for oljeselskapene og for Norge. Vi snakker om en dobling av inntektsstrømmene, sier Schieldrop.

Til tross for at energiprisene er på full fart oppover og at Norges Bank nylig hevet styringsrenten, ligger det an til at kronen forblir relativt svak mot utenlandske valutaer.

Ferske prognoser fra 23 storbanker innhentet av Bloomberg indikerer ganske stabil utvikling for kronen mot euro de kommende årene. I gjennomsnitt venter bankene at kronene vil styrke seg marginalt utover i 2022 med en median på 9,78 i fjerde kvartal. En euro kostet fredag 10,06 kroner.

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets påpeker at hevingen av styringsrenten var ventet av markedet, men at dette ikke er hele forklaringen.

– For det var heller ikke tegn til utslag da det ble sikrere at renten skulle opp. Egentlig er ikke norske renter særlig viktige for kronekursen. Innimellom ser vi kronen styrkes når renten heves, men det er normalt fordi det går bra med Norge, og det er vekst i verden også videre, sier han.

Se til Australia

Sjeføkonomen viser til australske dollar for en forklaring.

– Sammenligner du indekser over våre valutaer over en tiårsperiode, følger de hverandre så tett at et trenet valutaanalytikerøye ikke vil kunne se forskjellen. Rentenivåene i de respektive landene har ikke noe å si for det forholdet, sier Andreassen.

I stedet er det globale vurderinger av råvareprisene som styrer, med jernmalm utslagsgivende for australske dollar og oljen for norske kroner.

– Og noe som preger kronen er at den er mye svakere i forhold til oljeprisen enn før. Det samme gjelder australske dollar og malmen. Siden 2016–17 har energiprisene steget, samtidig som kronen ligger fem-seks prosent lavere enn den ville gjort tidligere. Det er grønn forklaring på at kronen vil holde seg på et behagelig lavt nivå. Det kommer av det samme som vi ser med oljeselskapene, som er ubegripelig upopulære i forhold til oljeprisen, sier Andreassen.

– Det blir interessant å se i hvor stor grad de høye gass- og strømprisene vil slå ut i kjøpekraften, sier Kyrre Aamdal som er seniorøkonom i meglerhuset DNB Markets.
– Det blir interessant å se i hvor stor grad de høye gass- og strømprisene vil slå ut i kjøpekraften, sier Kyrre Aamdal som er seniorøkonom i meglerhuset DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

Tror på olje over 80

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror også at energiprisene vil sette preg på uken.

– Det vil utvilsomt være stor oppmerksomhet rundt gasspriser og også strømpriser i dagene som kommer. Det er ikke bare vi her på berget som er opptatt av det. Det blir også interessant å se i hvor stor grad de høye gass- og strømprisene vil slå ut i kjøpekraften, sier Aamdal.

– Vil oljeprisen passere 80 dollar i løpet av uken som kommer?

– Jeg vil ikke bli overrasket dersom det skjer, sier Aamdal.

Tør ikke spå

Uken som gikk var urolig, preget av Evergrande-krisen i Kina og den amerikanske sentralbankens beslutning om rentebane og økonomiske krisetiltak. Likevel avsluttet både Oslo Børs og Wall Street uken på høyere kurs enn da handelen åpnet mandag.

– Nå har vi hatt en uke bak oss med sentralbankmøte og renteheving uten at det kom noen overraskelser der. Utslagene ble begrensede, sier Aamdal i DNB Markets.

Han ser flere ting som kan gi utslag i markedene de neste dagene.

– Kommende uke får vi BNP-tall fra både USA og eurosonen og også ISM-indeksen fra USA som er en indikasjon på utviklingen og om mulige flaskehalsproblemer i industrien. Og vi får inflasjonstall i eurosonen som kan bli litt spennende uten at jeg tør si noe om hvilken vei markedene vil gå i løpet av uken, sier Aamdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.