De siste ukene har det pågått en massiv svekkelse av den norske kronen, og på selveste julaften falt kroner til nivåer vi ikke har sett siden finanskrisen i 2008. For første gang på ti år kostet en euro over ti kroner – i noen få minutter.

Siden har tikronersgrensen blitt brutt flere ganger. De laveste nivået ble nådd andre juledag, da euroen på et tidspunkt kostet 10,05 kroner.

Rekorden fra finanskrisen gjenstår fremdeles å slå. Andre juledag 2008 kosten en euro hele 10,139 kroner.

Varslet svekkelse

Kronesvekkelsen som har pågått de siste ukene har vært varslet, blant annet av Danske Bank markets' valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt. De siste årene har det vært vanlig at færre handler i det norske kronemarkedet rundt jul.

– Nok en gang har vi sett en forverring av likviditeten mot slutten av året, noe som har forsterket det negative presset fra internasjonale faktorer, sier Lomholt, og fortsetter:

– For mange utenlandske investorer er det norske kronemarkedet et perifert marked.

Spesielt på denne tiden i fjor var de sesongrelaterte effektene tydelig, da kronen svekket – og styrket seg igjen – med rundt 40 øre før og etter jul.

Svekkelsen rundt juletider i fjor har bidratt til at analytikerne har vært relativt samstemte om at kronen ville svekke seg også i år.

Nervøse investorer og oljepris får skylden

Nordea Markets analytiker Joachim Bernhardsen gikk ut i midten av november og sa det var gode muligheter for en solid kronesvekkelse dersom historien gjentok seg.

– Når vi ser på de siste fem årene, har totale kronekjøp pleid å falle mot slutten av året, og har alltid vært negative i desember, skrev analytikeren i rapporten.

Likevel ble svekkelsen betydelig større enn Bernhardsen hadde antatt i sine prognoser. De siste to månedene har kronen svekket seg drøyt 50 øre mot euroen.

I tillegg til svak julehandel i kronemarkedet, peker Lomholt på to hovedårsaker til svekkelsen: Nervøse investorer og en lav oljepris.

Til tross for at norsk økonomi er solid, er ikke valutaen vår ansett som en trygg havn når det stormer på markedene.

– Den siste svekkelsen bør ses i lys av det betydelige nedsalget i risikofylte aktiver som aksjer, men også olje, sier analytikeren.

Ser kjøpsmuligheter

Oljeprisfallet er også en viktig forklaring til at kronen har svekket seg. Denne høsten har prisen på et fat nordsjøolje stupt 30 dollar.

Oljeprisen og kronekursen har tidligere gått hånd i hånd, men de siste årene har denne sammenhengen svekket seg noe.

Dersom man går litt tilbake i tid, blir dette tydelig. Oljeprisen er nå på samme nivå som høsten 2017. Da var kronen hele 70 øre sterkere mot euroen enn i dag.

Det viser at det er mer enn oljeprisfallet som står bar kronesvekkelsen, og Lomholt mener de nervøse investorene må ta mye av skylden.

Både i USA og i Asia har aksjemarkedene gått gjennom store svingninger denne julen. På julaften og første juledag falt børsene kraftig, før de slo tilbake for fult på andre juledag.

– Aksjehandelen denne julen illustrerer hvor nervøse markedene er, men også at det finnes aktører som står klar til å kjøpe ved positive nyheter, sier Lomholt, og fortsetter:

– Vårt hovedscenario er fortsatt at den siste svekkelsen av kronen åpner opp for noen attraktive kjøpsmuligheter, da norsk økonomi er sterk og vi venter en stabilisering av risikoappetitten i januar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her kjører bestefar i over 700 kilometer i timen
George Poteet (69) prøver å sette en livsfarlig verdensrekord på saltsletten Bonneville i Utah.
01:30
Publisert: