Oljeprisen har steget voldsomt i år, og de siste ukene har prisen på et fat nordsjøolje vært oppe i 80 dollar. Fredag falt oljeprisen 3,39 prosent, et fall på nærmere tre dollar, og ligger nå på 76,13 dollar fatet.

I et felles intervju fredag morgen signaliserte Saudi-Arabias energiminister Khalid Halih og hans russiske motstykke Alexander Novak at Opec kan bli nødt til å øke tilbudet av olje.

Ifølge Reuters vurderer Saudi-Arabia og Russland en økning i oljetilbudet fra Opec med rundt én million fat per dag.

– Øyeblikket er kommet for å vurdere hvordan vi forsiktig og gradvis kan avslutte kuttavtalen, sa den russiske energiministeren Alexander Novak, ifølge Reuters.

I snart to år har oljekartellet Opec og samarbeidslandene deres jobbet iherdig for å begrense mengden av olje i markedet. Kuttavtalen deres innebærer en reduksjon i produksjonen på 1,8 millioner fat om dagen.

Nærmer seg årsverste mot dollar

Kronen svekket seg på bred basis i kjølvannet av oljeprisfallet.

Mot euro falt den med drøye tre øre, til 9,52 kroner. Til tross for svekkelsen er dette fremdeles rundt det sterkeste nivået mot euro siden november i fjor. Dette skyldes at euroen har svekket seg de siste ukene etter flere svake nøkkeltall og usikkerhet rundt den nye regjeringen i Italia.

Kronen svekker seg vesentlig mer mot dollar. Etter en svekkelse på rundt syv øre koster en dollar nå 8,17 kroner. Dette er like under årsverste mot den amerikanske valutaen, som like etter nyttår var oppe i 8,21 kroner.

Kronen har styrket seg vesentlig siden nyttår, noe som vises tydelig dersom man ser på Norges Banks importveide kursindeks kalt I-44. Dette henger sammen med at frykten for en boligpriskollaps har roet seg, samtidig som Norges Bank har holder fast på at de vil sette opp renten i september.

Styrkeforholdet mot dollaren er derimot ikke endret på samme måte, fordi dollaren har styrket seg i takt med at den amerikanske økonomien viser stadig flere positive tegn.

Tror oljeprisen vil holde seg på 80 dollar

Foreløpig er det uklart hvor lenge kronesvekkelsen vil vare. De siste månedene har en rekke analytikere pekt på at kronen har vært for svak sett i sammenheng med den stadig stigende oljeprisen, og at kronen skal styrke seg videre fremover.

SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop var ikke bekymret for et varig oljeprisfall fredag ettermiddag.

– For våre kunder og konsumenter blir anbefalingen at du nå burde ta å benytte anledningen til å kjøpe olje på dette nedsalget, sa Schieldrop.

SEB tror oljeprisen kommer til å ligge på 80 dollar ut året. Schieldrop ser for seg at den ekstra oljen som Opec eventuelt skyter inn i markedet kommer til å bli konsumert, men at det fortsatt vil være et stramt marked, og at man derfor bør skaffe seg litt olje.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Lydplanker med bass
Slik får du en lydplanke til under 6000 kroner - uten å miste bassen.
02:45
Publisert: