De siste ukene har det vært en tett kobling mellom utviklingen i den norske og den svenske kronen.

Torsdag skal den svenske sentralbanken Riksbanken holde rentemøte og søndag er det duket for riksdagsvalg i Sverige. Dette blir de to viktigste driverne for den norske kronen denne uken, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Valget blir nok aller viktigst for kronekursen, sier Bruce.

Analytikerne har lenge spådd at kronen skal styrke seg frem mot september, da Norges Bank har varslet at renten skal opp. Lenge så det ut til at de skulle få rett i den spådommen, men på slutten av sommeren begynte kronen å svekke seg.

Lavt sommervolum i valutamarkedet og handelskrig fikk skylden, og analytikerne var samstemte om at kronen ville styrke seg mot slutten av august. Siden har kronen fortsatt å svekke seg.

Siden begynnelsen av juli har kronen svekket seg med hele 30 øre mot euroen, som nå koster rundt 9,70 kroner.

«Overraskende»

– Jeg vil absolutt si at kronesvekkelsen de siste ukene har vært overraskende. Eneste forklaring er at det ser ut som det er en sammenheng mellom den norske og den svenske kronen, sier Bruce i Nordea Markets.

I likhet med de fleste andre analytikerne, hadde han trodd kronen skulle styrke seg frem mot den varslede rentehevingen fra Norges Bank i september.

Analytikeren forklarer at det er relativt vanlig at spesielt utenlandske investorer ser norske og svenske kroner under ett. Dette synes Bruce er litt rart, i og med at det er stor forskjell mellom de to økonomiene. Likevel har sammenhengen mellom de to valutaene vært tydelig ved flere anledninger det siste året, og Bruce mener det er dette som skjer denne gangen også.

– Den norske kronen svekker seg sammen med den svenske, som er ekstremt svak nå, sier analytikeren.

Sverigedemokraterna kan svekke kronen

Han viser til søndagens riksvalg.

– Det har vært mye oppmerksomhet på valget og den store politiske usikkerheten i mediene, og jeg tror det er grunnen til at vi har fått en så svak svensk krone, sier Bruce.

Flere har begynt å kalle det svenske valget 9. september for et «skjebnevalg». Hverken venstresiden eller høyresiden har flertall på meningsmålingene. Ingen av dem vil samarbeide med høyrepopulistene og innvandringskritikerne i Sverigedemokraterna, som ifølge målingene kan få rundt 20 prosent oppslutning.

Dette kan føre til en svært vanskelig parlamentarisk situasjon, og det kan ta flere uker eller måneder med forhandlinger før det blir avklart hvem som skal regjere landet de neste fire årene.

– Når det gjelder valget, er spørsmålet hvor godt Sverigedemokraterna gjør det. Brakvalg betyr svakere svensk krone og dermed også svakere norsk krone, sier Bruce, som understreker at spådommer om markedsbevegelser etter valgresultat er kompliserte saker.

Rentemøte kan gi overraskelse

Samtidig skal den svenske sentralbanken holde rentemøte på torsdag. Sentralbanksjef Stefan Ingves har varslet renteøkning mot slutten av året. Bruce tror Ingves nå vil være forsiktig og skyve på den varslede renteøkningen. Grunnen til at han tror dette, er at inflasjonen i Sverige har vært skuffende lav.

– Men sentralbanken kan overraske. Hvis den holder fast på renteprognosen, kan det føre til at både den svenske og den norske kronen styrker seg, sier Bruce.

Også Handelsbanken Capital Markets er opptatt av det som skjer i Sverige denne uken. Meglerhuset tror, i motsetning til konsensus av markedet, at renten i Sverige skal opp i desember.

– Denne ukens rentemøte vil antagelig gi en god pekepinn på hvilken forventning som er rett, skrev meglerhuset i sin morgenrapport på mandag.

Ikke varig

Skulle den norske kronen svekke seg som følge av valget i Sverige, tror ikke Bruce at svekkelsen blir varig.

– Jeg vil tro at usikkerheten vil gi seg når valget er over, sier Bruce.

Dersom den norske kronen likevel skulle holde seg svak, mener han det er gode muligheter for at Norges Bank justerer opp rentebanen på rentemøtet i slutten av september.

Både Nordea Markets og DNB Markets har åpnet for at den svake kronekursen kan gjøre at det ikke bare blir én, men to rentehevinger i år: En i september og en i desember. Foreløpig er det likevel ikke dette som er hovedscenarioet til noen av meglerhusene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: