Selv om 6002 av 6004 valgdistrikter er talt opp, er det ikke mulig å si hvem som kommer til å sitte med makten i Sverige etter nattens riksdagsvalg.

Den rødgrønne blokken har en oppslutning på 40,6 prosent og leder over den borgerlige alliansen (40,3 prosent) med ett mandat.

Sverigedemokraterna ligger på vippen med 17,6 prosent av stemmene, men ingen av blokkene har så langt ønsket å samarbeide med det innvandringskritiske partiet.

På forhånd var det i stor grad ventet at situasjonen etter valget ville være uavklart, og derfor er det ingen stor overraskelse at de store markedsreaksjonene er uteblitt.

I ukene før valget har den svenske kronen svekket seg kraftig, noe som også har bidratt til å svekke den norske kronen.

Flere analytikere hadde spådd at dersom Sverigedemokraterna gjorde det bra, så kunne det bidra til å svekke den svenske kronen, og dermed indirekte også den norske kronen.

Mandag morgen var det imidlertid få bevegelser i hverken den norske eller den svenske kronen, før knallsterke inflasjonstall sendte den norske kronen rett til værs.

Tror Löfven kan svekke kronen

Makroøkonomene i Danske Bank tror Sverigedemokraterna er mer trolige til å støtte en regjering ledet av Moderaternas Ulf Kristersson enn av den nåværende statsministeren Stefan Löfven fra Socialdemokraterna.

Michael Grahn er sjeføkonom for Danske Bank i Sverige, og han tror at Stefan Löfven kan svekke svenskekronen ytterligere.

– Dersom Socialdemokraterna forsøker å danne regjering, så tror vi det vil sette press på kronen, skriver Grahn.

Det kan også påvirke den norske kronen, da mange utenlandske investorer ser på de to skandinaviske kronene under ett.

I motsatt tilfelle, dersom Kristersson fra Moderaterna skulle forsøke å danne regjering, så ser økonomene for seg at svenskekronen vil styrke seg.

Uansett hva som skjer venter Grahn at det vil være mye turbulens i den svenske kronekursen fremover.

Første test kommer i oktober

Danske Banks svenske makroøkonomer legger vekt på at den første utfordringen til Sveriges nye regjering blir å få gjennom et nytt statsbudsjett. Denne skal presenteres innen 8. oktober.

– Vi tror dette kommer til å bli svært vanskelig, skriver Grahn.

Etter valget i 2014 ble ikke budsjettet godkjent, noe som utløste en regjeringskrise. I ellevte time ble det likevel inngått en avtale, kjent som desemberavtalen.

– Vi kan ikke utelukke at dette vil skje igjen. Sverigedemokraterna har vetorett og vil neppe stemme for et budsjett uten videre, skriver Grahn.

Ser muligheter for kronesvekkelse

Til tross for at Sverigedemokraterna er det partiet som går mest frem siden forrige valg i 2014, så hadde mange ventet at de skulle gjøre det enda bedre. På flere meningsmålinger har partiet fått en oppslutning på mellom 20 og 25 prosent.

Sjeføkonom i SEB, Robert Bergqvist, tror det politiske kaoset vil holde svenskekronen svak.
Sjeføkonom i SEB, Robert Bergqvist, tror det politiske kaoset vil holde svenskekronen svak. (Foto: Gorm K. Gaare)

Sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB skriver i en rapport at den svekkede svenske kronen først og fremst er et resultat av at den svenske sentralbanken har innført negative renter og kvantitative lettelser.

– Likevel får den svenske kronen vanskeligheter med å styrke seg på kort sikt. Politisk kaos kan lede til ytterligere svekkelser i nær fremtid, skriver sjeføkonomen.

Videre peker Bergqvist på at en mindretallsregjering må inngå kompromisser, noe som ofte fører til at de må bruke mer penger over statsbudsjettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert: