Juleferie i Europa ble plutselig hakket dyrere for nordmenn, men for norske industribedrifter som lever av eksport til europeiske land er den svake kronen i mange tilfeller positivt. Det gjelder blant annet eksportbedriften Unger Fabrikker i Fredrikstad.
– For en eksportbedrift som Unger Fabrikker er dette en fordel, sier økonomisjef Terje Nyhus i selskapet.
Unger Fabrikken er eid av Olav Thon og hans Thon Holding og leverer ingredienser til alt fra vaskemidler, wc-blokker og sjampo. En krone som stuper er positivt for kjemikalieselskapet, som eksporterer til over 50 land hvert år, og mest til forskjellige land i Europa.
– Samtidig så handler og importerer vi flesteparten av råvarene i utenlandsk valuta. Så selv om vi har en 93 prosents eksportandel, så har vi en mer balansert inntjening på en svak krone enn en ren eksportbedrift der nesten alle kostnadene er i norske kroner, sier Nyhus.
Selskapet har over 100 ansatte og omsatte i fjor for 588 millioner kroner med et resultat før skatt på nær 93 millioner kroner.
Tredje måned på rad
Torsdag viste norske detaljhandelstall fra SSB at nordmenns shoppinglyst falt med 0,2 prosent i oktober. Dette er tredje måned på rad med fall i detaljomsetningen.
Det ga umiddelbart utslag for kronen, som på et tidspunkt kostet 9,90 kroner per euro. Det er det svakeste kronen har vært på mot euro siden finanskrisen.
Valutaanalytiker Marit Øwre Johnsen i DNB Markets utelukker ikke at kronen kan svekke seg ytterligere.
– Vi går inn i en måned preget av et tynt marked inn mot årsslutt, så det utelukker ikke at kronen kan svekke seg ytterligere, sier Øwre-Johnsen, som mener torsdagens Opec-møtet også kunne skape rom for ytterligere kronebevegelser og at interessen for å gå imot siste tids kronesvekkelse ser u til å være fraværende.
«Oljeprisen ikke nok»
De siste ukene har kronen gradvis svekket seg mer og mer. Mange analytikere har pekt på globale investorers bekymring for et svakere boligmarked i Norge og Sverige som en åpenbar årsak til at kronen svekkes så mye.
– Det er vanskelig å si noe om hvor høyt den kan gå før det snur. Det kunne like gjerne vært en dag hvor kronekursen styrket seg på grunn av signaler om at Opec forlenger kuttavtalen, men oljeprisen er ikke lenger nok til å styrke kronen, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.
Han mener at utenlandske investorer må bli mer beroliget overfor norsk økonomi i lys av boligprisfall for at kronen skal styrke seg igjen. Det ble man åpenbart ikke med et negativt detaljhandelstall. Nielsen mener det i seg selv ikke er nok til å konkludere med at det går galt.
Tror på finanskrisekrone
– Vi får svakt detaljhandeltall og noen trekker slutningen: «Se her, nå har det her begynt. Boligprisene har falt et halvt års tid og nå følger forbruket etter». Det er en sterk modifikasjon i våre øyne. Forbrukstallene svinger veldig mye, så det er en altfor lett konklusjon å trekke. Men så enkelt er kanskje kronemarkedet, sier Nielsen.
Samtidig som kronen svekket seg mot euro, svekket den seg også mot de andre store valutaene. Mot svenske kroner har ikke den norske kronen vært svakere siden sommeren 2016.
En av dem med de mest pessimistiske prognosene for kronen er den amerikanske storbanken Morgan Stanley som tipper nordmenn må ut med 10 kroner per euro allerede til våren neste år.
– Kronen henger ikke lenger sammen med oljeprisen fordi Norge ikke selger like mye olje til verden lenger. Mesteparten av Norges overskudd kommer fra inntekter fra investeringer i utlandet. Boligprisveksten har sakket tempoet, og det kan tynge konsumet betydelig på mellomlang sikt hvis boligprisfallet fortsetter, skriver banken i sin siste valutarapport.
– Kommer kronefallet av en global frykt for norsk boligmarked og økonomi?
– Det er vanskelig å si om dette har sammenheng med boligprisfallet. Men det er tydelig at dette har fått mye oppmerksomhet blant internasjonale aktører, og det er absolutt en risiko for at svake norske nøkkeltall gir vann på møllen for investorer som frykter smitteeffekter fra boligprisfallet til andre deler av økonomien, sier valutaanalytiker Marit Øwre Johnsen.(Vilkår)