Torsdag morgen står kronen nærmest uendret mot euro og dollar. I skrivende stund koster en dollar rundt 9,5 kroner, mens en euro koster om lag 10,71 kroner.

Det kommer etter en drøy uke der kronen har svekket seg betydelig mot begge valutaene. Mot dollaren har kronen svekket seg nesten tre prosent siden tirsdag forrige uke, mens mot euro er svekkelsen på rett under to prosent.

Det har sammenfalt med et fall på Oslo Børs på nesten to prosent i perioden, samtidig som oljeprisen er nær uendret.

I en morgenrapport peker DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde på at tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner har falt 0,25 prosentpoeng de siste to ukene, og nå handler på 0,7 prosent.

Det mener hun reflekterer at stemningen i markedet er blitt noe mer forsiktig i løpet av juni.

– Den norske kronen har også svekket seg en god del i samme periode, og handler nå på 10.71 mot EUR, opp fra 10.40 9. juni (høyere EURNOK betyr svakere krone). Til tross for noe dempet stemning i markedene denne uken har likevel kronen holdt seg bra, skriver Borgen Gjerde.

Hun advarer samtidig.

– Kronen vil fortsatt lide dersom stemningen virkelig surner til i aksjemarkedene, men med støtten fra Norges Banks kronekjøp og relativt solide økonomiske utsikter sammenlignet med mange av nabolandene våre, vil nok kronen være mer motstandsdyktig i perioder med svakt fallende risikosentiment.

Må regne med svingninger

Sjefstrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets mener økt frykt for ytterligere koronasmitte har vært med å sende kronekursen nedover.

– Markedet er i en avventende situasjon. Man får litt bedre nøkkeltall enn ventet og økte stimulanser, men på den andre siden er det økt usikkerhet rundt mer smitte og hva det vil ha å si for gjeninnhentingen, sier han.

Kronen er som kjent en liten valuta, og har en tendens til å svekkes når investorer søker tryggere havner, som ofte betyr store valutaer som dollar.

Når smittefrykten igjen får krype inn i markedet, betyr det at risikoaversjonen øker, forklarer Knutsen. Siden starten av forrige uke var én euro verdt så mye som 11,02 kroner på det svakeste, før det igjen har hentet seg inn fra starten av denne uken.

Knutsen mener imidlertid at de underliggende markedsforholdene, inkludert at Fed tidligere meldte om at det nå skal begynne å kjøpe selskapsobligasjoner direkte i markedet, har økt risikoappetitten siden starten av denne uken.

– Hvordan kronen vil se ut fremover vil avhenge veldig av stemningen i markedet, og vi vil nok se gjennom sommeren at det svinger en del, sier sjefstrategen, som mener man må regne med volatilitet fremover.

Oljeprisen stabilt over 40 dollar

Torsdag morgen stiger også oljeprisen forsiktig, og ett fat nordsjøolje handles til rundt 40,6 dollar.

Siden det bratte prisfallet i slutten av april har oljeprisen doblet seg, men har vært over 41 dollar fatet kun tre ganger siden den tid.

Med unntak av et par dupp under 40 dollar fatet, har oljeprisen siden starten av juni ligget mer eller mindre stabilt over 40 dollar.

Også i oljemarkedet er analytikerne klare på at det er ulike faktorer som trekker risikosentimentet opp og ned.

– På den ene siden har man Fed (USAs sentralbank, red.anm.) som nå skal kjøpe selskapsobligasjoner. Det øker risikoappetitten. Men på den andre siden så har man frykt for at vi kan få nye «lockdowns», som trekker i motsatt retning. Det skal likevel sies at det er mye roligere i markedet sammenlignet med for noen uker siden, sa oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities til DN onsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.