Januar ble den verste måneden for kronekursen på over fem år. Så kom februar, og svekkelsen fortsatte. Nå har kronen falt til det svakeste nivået noensinne.
– Dette blir en perfekt storm for den norske kronen, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.
Dollaren kostet på det meste tirsdag 9,28 kroner, mens euroen kostet 10,27. Begge disse valutaene har vært noen øre dyrere før, men hvis man måler kronen mot en rekke utenlandske valutaer, er den rekordsvak.
– Dette er en veldig kraftig svekkelse, sier Wilhelmsen.
Den importveide kronekursen ved navn I44 er beregnet mot valutaene til Norges viktigste handelspartnere. Mandag steg denne til 112,24, ørlite høyere enn forrige rekord fra i fjor høst, og dermed er kronen rekordsvak.
Dukket opp noe helt uventet
For å forklarer hvorfor kronen har svekket seg så kraftig, hopper Wilhelmsen tilbake til desember i fjor.
– Mot slutten av 2019 begynte kronen å svekke seg. Det var fordi det var ventet at 2020 skulle bli et bra år. Vi hadde akkurat fått signaler om en avtale mellom USA og Kina, og sannsynligheten for hard brexit ble mindre, minnes Wilhelmsen.
Disse to usikkerhetene var ifølge sjeføkonomen noe av det som trakk kronen ned i 2019. Når de ble redusert, så det lysere ut for kronekursen. I tillegg begynte man å se tegn til at den globale nedgangen i spesielt industrien traff bunnen, og at man kanskje så begynnelsen på et lite oppsving.
– Investorene ble optimistiske, og vi fikk en supersterk børsoppgang, og det var god stemning i markedene. Da tenkte mange at kronen ville styrke seg, sier Wilhelmsen, før han legger til.
– Og så dukket det oppe noe helt uventet.
«Perfekt storm»
Og denne uventede hendelsen var selvfølgelig koronaviruset, som nå sprer seg raskt og allerede har smittet 17.205 mennesker
Koronaviruset har gjort at usikkerheten på ny har festet grepet om finansmarkedene. Investorene flykter til trygge havne, børsene faller, mens små og risikofylte valutaer som kronen svekkes.
– Rentene faller overalt, men ekstra mye i Norge, kanskje fordi vi i større grad enn andre har mulighet til å sette ned renten, sier Wilhelmsen.
Oljeprisen har falt over 15 prosent så langt i år, blant annet grunnet frykt for at mindre reise og flytrafikk skal senke etterspørselen.
Og sammen skaper dette en perfekt storm, mener Wilhelmsen.
Kan svekke seg mer
Sjeføkonomen forklaring på hvorfor kronen svekkes så raskt, minner om andre økonomers forklaring på hvorfor oljeprisen og børsene faller raskt.
Wilhelmsen mener nemlig at mange aktører veddet på kronestyrkelse før jul.
– Mange var posisjonert for en styrkelse i første kvartal. Vi vet at kronen pleier å gjøre det bra da. Da svekkelsen kom, ble mange tatt på sengen, og en god del måtte ut av posisjonene de hadde lagt seg på, forklarer Wilhelmsen.
En slik effekt vil ofte forsterke nedgangen.
– Kan kronen svekkes seg mer på kort sikt?
– Ja, på kort sik kan kronen svekke seg enda mer, sier sjeføkonomen.
På lengre sikt tror Wilhelmsen at kronen vil styrke seg noe, fordi han tror usikkerheten rundt coronaviruset vil gå over i løpet av noen måneder. Noe stor kronestyrkelse ser han likevel ikke for seg.
Nøkkeltall hjelper ikke
Heller ikke valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det er overraskende at kronen svekker seg når usikkerheten øker i markedet.
– Norske nøkkeltall hjelper heller ikke. Det store fallet i PMI-indeksen mandag morgen øker bekymringene for en brå brems i industrien nå som de positive impulsene fra oljeinvesteringene ebber ut, skriver Østnor i en rapport mandag ettermiddag.
DNB Markets mener det skal mye til for at Norges Bank senker renten, men markedet priser nå inn 80 prosent sannsynlighet for et rentekutt til neste år.
Østnor mener i likhet med Wilhelmsen at det meste vil dreie seg om koronaviruset fremover, og at kronen vil være under press så lenge situasjonen ikke er under kontroll. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.