Både onsdag og torsdag denne uken var det en mer optimistisk stemning i markedene, og oljeprisen har klatret oppover. Likevel fortsetter kronen å svekke seg på bred basis.

Fredag formiddag lå dollaren på 9,09 kroner, mens euroen lå på 10,064 kroner. Dollaren har ikke vært så dyr siden 2002.

– Akkurat i dag tror jeg svekkelsen kommer av noen svake nøkkeltall fra Sverige, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, som er sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Tallene var uendret fredag morgen.

Svekket seg nesten syv prosent

I løpet av de siste fem ukene har kronen svekket seg en god del, rundt fire prosent mot euroen, og nesten syv prosent mot dollar. Svekkelsen kom fra allerede svake nivåer, noe som gjør at kronen nå er nær rekordsvak.

I likhet med de fleste andre sliter Wilhelmsen med å forklare det svake nivået kronen ligger på, men utviklingen de siste ukene mener han er mer forståelig.

– Det har mye å gjøre med det som skjedde 1. august, da Donald Trump valgte å eskalere handelskrigen med Kina. Det har gitt en ganske stor reaksjon i både valuta-, rente- og aksjemarkedet, sier sjeføkonomen.

Investorene er blitt mer nervøse, og da ønsker de ikke å plassere pengene sine i en liten valuta som kronen. Årsaken er at dersom det skulle smelle, så vil det fort bli trangt i døren.

«Urovekkende»

Når uroen stiger, ønsker investorene å ta mindre risiko. Ekspertene kaller dette for «risk off».

– Denne «risk offen» har vært så betydelig at det har begynt å påvirke hva folk tror om norsk økonomi, sier Wilhelmsen.

Han viser til at fordi de sterke bnp-tallene som kom torsdag var en tiendedel svakere enn ventet, førte det til at kronen svekket seg.

Denne uken har derimot stemningen i markedet vært bedre og både børser og oljeprisen har steget. Likevel har kronen svekket seg hver eneste dag.

Wilhelmsen tyr til en annen velkjent forklaring, nemlig søta bror.

– Det svenske industribarometeret var mye svakere enn ventet. Det er helt åpenbart at svensk økonomi er på vei ned, tendensen er urovekkende, sier sjeføkonomen.

Det har gjort at den svenske kronen har svekket seg.

Utlendingene selger

Det er ikke første gangen den norske kronen blir tatt med ned i dragsuget når svenskekronen faller.

– Selv om det ikke er noen fundamentale gode forklaringer til hvorfor det skal være så sterk sammenheng mellom svenske og norske kroner, så har det vært slik, sier Wilhelmsen.

En forklaring er at utenlandske investorer ser på de skandinaviske valutaene under ett.

I tillegg viser Norges Banks valutastatistikk at utenlandske banker har solgt unna norske kroner de siste ukene.

– Utlendingenes interesse for kronen faller. I Norges Banks statistikk ser man hvordan utlendingene har solgt seg ned i norske kroner siden 2012 og 2013. Nå når det går bra med norsk økonomi, skulle man tro interessen hadde økt igjen, men det har den ikke.

Ser ingen styrkelse med det første

Å spå kronekursen er svært vanskelig, men Wilhelmsen har likevel noen tanker om hva som kan skje fremover. Han tror i hvert fall ikke vi får noe drahjelp fra Sverige.

– Hvis vi får en løsning i handelskrigen, og den globale veksten tar seg opp, vil kronen utvilsomt styrke seg, men det ser ikke ut som det vil skje med det første, sier sjeføkonomen.

– Hva hvis norsk økonomi fortsetter å levere slik den har gjort, og presset i arbeidsmarkedet øker?

– I det klimaet vi har nå, skal ikke det ha noen effekt på kronekursen. Da skulle vi sett det for lenge siden. En virkelig styrkelse får vi ikke før klimaet globalt endrer seg, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen er for øvrig ikke den eneste som sliter med å forstå kronekursen. Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen skriver følgende i et notat torsdag morgen:

– En kunne tenkt at høyere oljepris skulle trekke kronen sterkere, men den gang ei. Mot dollaren svekket kronen seg med fire øre i går. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.