Opec-landene ble torsdag enige om å forlenge kuttene på 1,2 millioner fat daglig de neste ni månedene. 

Kronekursen styrket seg mot euroen iløpet av torsdag fra 9.37 til 9.33 kroner, etter de første meldingene om enighet. Men etter at enigheten om produksjonskuttene ble offentlig bekreftet svekket kronen seg betydelig igjen og handles torsdag kveld til rundt 9,40 kroner per euro, ifølge Bloomberg. 

Kronesvekkelsen kom samtidig med at oljeprisen også falt markant, fra 54,67 dollar fatet litt over kl. 10 torsdag formiddag til 51,32 dollar fatet litt over kl. 18 torsdag.

– Vi har sett en tettere korrelasjon mellom oljeprisen og kronekursen i løpet av våren. Når vi nå ser at Opec er blitt enige om videre kutt, minsker det usikkerheten for oljeprisen på kort sikt og det slår positivt ut for kronen, sier sjefstrateg Erica Blomgren i den svenske storbanken SEB.

Opec – organisasjonen for oljeeksporterende land – møttes torsdag i Wien for å diskutere oljestrategien fremover.

Kronen har svekket seg

Kuwaits oljeminister Issam Almarzooq bekreftet torsdag ettermiddag at Opec er enige om å forlenge oljeproduksjonskuttet med ni måneder, meldte Bloomberg.

Det vil si at produksjonskuttet på 1,2 millioner fat dagen fortsetter til mars 2018. Sammen med kutt utenfor Opec blir det totalt en reduksjon på 1,8 millioner fat daglig.

– Kronen har svekket seg markant mot euro siden midten av februar. Og delvis skyldes dette at oljeprisen har falt i samme periode. Mange norske valutaaktører tror oljeprisen vil være den viktigste og mest positive faktoren for kronekursen de neste tre til seks månedene, sier Blomgren.

Reaksjonen i kronekursen er den samme som for snart tre år siden under oljekrisen, sier Blomgren.  Hun argumenterer for at det ikke burde være slik.

– Lavere oljepris har ikke gitt forventninger om at det skal bli veldig negativt for norsk økonomi. Det er fordi vi allerede har sett vendepunktet i aktiviteten i oljesektoren, vi har hatt flere år med markante kostnadskutt som har gjort at kostnadene er redusert og flere oljeselskaper er lønnsomme med betydelig lavere oljepris enn de var for to, tre år siden, sier Blomgren.

Sommeren 2014 lå oljeprisen på 115 dollar fatet. I januar i fjor ble et fat nordsjøolje handlet til 27 dollar på det laveste. Torsdag var oljeprisen på drøyt 52 dollar fatet.

Spekulerer i kronen

Kronesvekkelsen i år kan forklares med at utenlandske spekulanter har solgt kronen i stor stil, ifølge SEB. 21. februar var kronen på sitt sterkeste mot euroen. Da kostet det 8,81 kroner for én euro. 4. mai hadde kursen kronen svekket seg til 9,52 kroner. I forkant av Opec-møtet torsdag lå kronekursen på rundt 9,38 kroner.

– Spekulantene tror kronen skal svekke seg, og statistikk viser store salgsvolumer av utenlandske aktører. Vi kjenner ikke til detaljer om hvilke land disse kommer fra. Salget av den norske kronen kan til dels forklares med bevegelser i oljeprisen, sier Blomgren.

Salgspresset har økt de siste månedene.

– Er det normalt med denne typen spekulanter i markedet?

— Det har vært et unormalt stort salgspress fra utenlandske spekulanter, som kan forklares hvorfor kronene har svekket seg så mye, spesielt mot euro, svarer Blomgren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: