I kjølvannet av oljekrisen har optimismen hos bedriftsledere i Vestlands- og Agder-fylkene økt år for år. Det har den kvartalsvise konjunkturrapporten til Sparebanken 1 SR-Bank vist. Ved inngangen til 2020 er vestlendingene imidlertid blitt litt mindre optimistiske.

– Vi ser et stemningsskifte, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Men bedriftene er fortsatt positive til utsiktene fremover. Det er lite ledige ressurser og det er naturlig at veksten avtar. Vi går inn for en myk landing i økonomien, legger han til.

Tallene som ble presentert viser at 58 prosent av bedriftslederne i bankens satsingsfylker Rogaland, Vestland, Vest-Agder, Aust-Agder og Oslo venter vekst neste år, mot 63 prosent ved utgangen av tredje kvartal i fjor.

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, merker et stemningsskifte i økonomien. Optimismen er ikke like høy lenger.
Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, merker et stemningsskifte i økonomien. Optimismen er ikke like høy lenger. (Foto: Tommy Ellingsen)

Press på marginer

Tor Ole Talgø, eier og toppsjef i maskineringsbedriften GMV, kjenner seg godt igjen i tallene.

– Vi ser at dette året blir bedre for oss enn 2019. Det var ikke full gass fra starten av i fjor. Men vi ser at det fortsatt er tøffe marginer. Jeg tror at lønnsomheten ikke blir bedre, og at vi må gjøre oss mer unike for å få bedre betalt, sier Talgø.

Det er også på linje med tallene i undersøkelsen. 58 prosent av bedriftslederne venter økt lønnsomhet i år, men også her er det en nedgang siden utgangen av tredje kvartal i fjor da 65 prosent ventet økt lønnsomhet de neste 12 månedene.

I år venter Talgø en omsetning for GMV på mellom 140 og 150 millioner kroner, opp fra 127 millioner kroner i fjor. Driftsmarginen før avskrivninger venter han vil ligge på rundt 17 prosent.

Lavere vekst i oljeinvesteringer

Tallene fra Sparebank 1 SR-Bank viser, ikke uventet, at det er de mest oljeavhengige bedriftene som er de mest optimistiske. Marginene i olje- og gassindustrien har økt kraftig i kjølvannet av kraftige kostnadskutt.

Når likevel optimismen faller noe sammenlignet med tidligere kvartaler, henger det blant annet sammen både lavere vekst i oljeinvesteringer, ifølge banken.

– Vi venter noe lavere vekst i oljeinvesteringene fremover. Vi anslår fem prosent i år. Samtidig fikk en nok i fjor en engangseffekt av den lave kronekursen, sier Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.