– Markedet sliter med å fordøye hele forandringen i global handel, sa Fink i et intervju med Bloomberg tv mandag.

Larry Fink er en av verdens fremste finanstopper, og blir lyttet til blant investorer og markedsaktører over hele verden.

Nå advarer han mot konsekvensene av den internasjonale handelskrigen, der utfall og straffetoll innført av USAs president Donald Trump gir sjokk og mottiltak i Kina, EU og over hele verden.

Blockrock-sjefen sier spenningene i verdenshandelen i verste fall kan føre til en bred markedsnedgang som vil senke USAs økonomi.

Ifølge ham kan aksjemarkedet falle ti til femten prosent og brutto nasjonalprodukt (bnp)-veksten kan begynne å falle allerede i 2019, dersom handelskrigen fortsetter.

Bnp måler verdiskapingen i et land.

Fink advarer Trump-administrasjonen på det sterkeste mot å innføre 200 milliarder dollar i straffetoll på kinesisk import.

– Fundamentene for internasjonal handel blir tvilt på, sier Fink.

Sjeføkonom Maurice Obstfeld i Det internasjonal pengefondet (IMF) advarte mandag mot politikken som den amerikanske presidenten Donald Trump fører. IMF mener i likhet med Blackrock-sjefen at handelskrig kan føre til en økonomisk nedtur og fall i markedene.

Ser allerede tegn nedgangstegn

Fink merker allerede tegn til nedgang hos Blackrock.

– Handelskrigsfrykt gjør at investorene avventer, sier han.

Forvaltningsselskapet forvalter over 6300 milliarder dollar, tilsvarende mer enn seks oljefond.

Forvaltningskapitalen, et av de viktigste målene for selskaper som Blackrock, har ikke vokst så langt i år, og Fink ser nå at investorene ikke tør å investere like mye som før.

Mandag sa Fink at investorer hadde trukket ut 22 milliarder dollar fra aksjemarkedet i andre kvartal.

Han er imidlertid ikke bekymret for Blackrock selv.

– La meg være helt klar: Blackrock har modellert en forretningsstruktur som gir sterke resultater i både opp- og nedturer, sier Fink.

I andre kvartal hadde BlackRock en omsetning på 3,6 milliarder dollar og et resultat på i overkant av én milliard dollar. Siden andre kvartal i fjor, steg forvaltningskapitalen fra 5700 til 6300 milliarder dollar.(Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: