Konsumprisindeksen (kpi) økte med 2,7 prosent på årsbasis i mai, viser ferske tall fra SSB som ble publisert torsdag morgen. Det er lavere enn forventet. På forhånd var det ventet at konsumprisindeksen ville stige med 2,9 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Samtidig falt konsumprisindeksen 0,1 prosent fra april til mai. Møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler bidro mest til nedgangen, ifølge SSB. I tillegg til matvareprisene som hadde et prisfall på 0,6 prosent fra april til mai. I motsatt ende førte høyere strømpriser til å dempe prisveksten.

Kjerneinflasjonen, som er justert for strømpriser og priser på drivstoff, steg 1,5 prosent på årsbasis i mai.

– Overraskende

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, mener de nye inflasjonstallene overrasket.

– Det var helt klart en overraskelse, og langt lavere enn ventet på forhånd, sier hun.

Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland mener de nye inflasjonstallene overrasket på nedsiden.
Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland mener de nye inflasjonstallene overrasket på nedsiden. (Foto: Elin Høyland)

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen skulle være på to prosent i mai, ifølge estimater TDN Direkt har hentet inn fra syv meglerhus. I siste prognose fra Norges Bank i Pengepolitisk rapport ventet sentralbanken en kjerneinflasjon på 1,9 prosent i mai.

Ifølge Haugland har de nye inflasjonstallene nå styrket argumentene for en rentehevelse fra Norges Bank først i desember.

– Det er en god kapasitetsutnyttelse i norsk økonomi for tiden, og det har kommet en rekke gode makrotall i det siste. I tillegg ser vi at arbeidsledigheten fortsetter nedover. Det er derfor også gode argumenter for å heve renten allerede i september, men inflasjonstallene taler for desember, sier hun.

Haugland tror kjerneinflasjonen vil forbli lav en stund.

– Den norske kronen har styrket seg de siste månedene. Dette vil bidra til å holde inflasjonen lav en stund til, avslutter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.