Kronen har styrket seg på bred basis i juli. Mot de tre store internasjonale valutaene euro, amerikanske dollar og britiske pund har utviklingen vært sterk. Du har med andre ord kommet bedre ut av det om du skal ut på Europa-ferie nå enn i slutten av juni. 

Slik har utviklingen vært mot de tre sentrale valutaene siden 1. juni: 

  • Euro: Da kostet én euro 9,54 kroner. Nå koster den 9,26 kroner. 
  • Dollar: Da kostet én dollar 8,35 kroner. Nå koster den 7,88 kroner. 
  • Britiske pund: Da kostet ett pund 10,87 kroner. Nå koster det 10,36 kroner.

Meglerhuset Danske Bank Markets har gjort god gevinst på sine spekulasjoner i kronen. De har nettopp tatt profitt på 1,70 prosent på sin seksmåneders salgsanbefaling på euro mot kroner. 

De tror kronen vil styrke seg videre mot euro i det lange løpet, men først går det nedover, ifølge meglerhuset.

Stor appetitt etter kroner

Internasjonale aktører har lenge holdt seg unna kronen. Flere analytikere har pekt på at investorene har vært skeptiske til råvarer, slik som for eksempel olje, og derfor har holdt seg unna råvarevalutaer som norske kroner, kanadiske dollar, australske dollar og newzealandske dollar. Så snudde det plutselig. 

Utenlandske investorer og bankers kjøp av kroner har vært historisk store de siste to ukene. Så store kjøp av kroner vil ifølge Danske Bank Markets legge en demper på potensialet til kronen i de etterfølgende ukene.

Samtidig tror banken at nyheter om fallende kjerneinflasjon kan redusere investorenes appetitt på kronen. Derfor forventer de å se en svekkelse av kronen på kort sikt. Likevel er de positive til kronen på lang sikt på grunn av boligmarkedet og relativ vekst i norsk økonomi.

Danske Bank tror én euro koster 9,10 kroner ved utgangen av 2017 og ni kroner sommeren 2018. 

Tror euforien har lagt seg

DNB Markets har et noe annet syn på den kortsiktige utviklingen til kronen mot euro. I det korte bildet tror meglerhuset at kronen mot euro vil bevege seg sidelengs, altså ikke svinge så mye hverken opp eller ned. 

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets. 
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi står midt i et litt sommerstille marked. Kronen har fått ytterligere fart den siste uken etter at møtet i Opecs overvåkingskomité ga noe høyere oljepriser. I det korte bildet ser vi for oss en sideveis utvikling fremover, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets. 

Når det gjelder kronens langsiktige utvikling, det vil si fra et halvt år til omtrent tre år, er Østnor enig med Danske Bank. 

– På lengre sikt tror vi på sterkere krone. Dels på grunn av videre bedring i norsk økonomi, dels fordi vi tror den euforien vi har sett i euroområdet er overdreven og basert på midlertidige faktorer, og ikke minst fordi vi venter høyere oljepriser fremover, sier han. 

DNB Markets tror én euro vil koste 8,90 ved utgangen av 2017 og 8,80 sommeren 2018.(Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: