Når klokken slår 20:00 onsdag norsk tid kommer USAs sentralbanksjef Jerome Powell til å annonsere sentralbankens ferske rentebeslutning. Powell vil garantert til å senke renten i USA, ifølge økonomer, analytikere og markedet selv.

– Det ville komme som et sjokk på markedet i dag om den amerikanske sentralbanken (Fed) ikke serverer et rentekutt i kveld, som svar på økende usikkerhet knyttet til lavere global vekst og en pågående handelskrig, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i morgenrapporten onsdag.

Hun mener det store spørsmålet nå er hvor mye Powell & Co kutter renten.

Én av fem tror på stort kutt

Markedet priser inn en 100 prosent sannsynlighet for at sentralbanken kutter renten.

Ifølge Haugland venter en klar majoritet blant både analytikere og markedsaktører et kutt på 25 basispunkter, altså 0,25 prosent, til et intervall på 2-2,25 prosent.

– Markedet priser imidlertid fortsatt inn en sannsynlighet på 18 prosent for et kutt på 50 basispunkter, skriver Haugland, som også holder en knapp på at Fed i tillegg velger å stanse nedbyggingen av sin balanse to måneder før den opprinnelige planen.

Med det mener hun at sentralbanken vil stoppe med å trappe ned beholdningen av verdipapirer som sentralbanken har opparbeidet seg etter flere år med kjøp.

USAs president Donald Trump har i offentligheten lenge tatt til orde for at han ønsker at sentralbanken kutter renten og kjører på med kvantitative lettelser.

Venter flere rentekutt

Også hos Nordea Markets er man helt overbevist om at renten kuttes.

– Et rentekutt har vært ventet lenge, men størrelsen på kuttet er usikkert. Markedet lente seg en stund mot et kutt på 50 basispunkter, mens de fleste nå venter 25 basispunkter lavere rente, noe som også er blitt understøttet av flere kommentarer fra sentralbankmedlemmer den siste tiden, skriver kredittstrateg Lars Mouland i Nordea.

Handelsbanken tror Fed kommer til å kutte med 0,25 prosent.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen skriver i morgenrapporten at det mest spennende blir hva Fed sier om utsiktene for amerikansk økonomi og pengepolitikk videre.

– Gitt risikobildet vil nok Fed signalisere at renten kan settes noe videre ned. Men samtidig vil Fed fortsette å understreke at rentesettingen er betinget av utviklingen i økonomien. Markedet priser nå ett til to rentekutt (i tillegg til kuttet som trolig kommer i dag) innen året er omme. Totalt for perioden 2019–20 venter markedsaktørene inntil fire rentekutt. Beskjeden fra Fed i kveld kan påvirke denne forventningen, skriver hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.