Frykten for en global oppbremsing har de siste dagene bredt seg gjennom verdensmarkedene etter at et kritisk nøkkeltall for industrien i USA skuffet stort tirsdag. Torsdag var alles øyne derfor rettet mot tilsvarende nøkkeltall for tjenestesektoren, den delen av amerikanske økonomi som er ikke-produserende og omfatter alt fra selskaper som selger konsumvarer til restaurantbesøk.

Forbruksbrems

Den er også er åtte ganger større enn industrien, og har hittil holdt amerikansk økonomi – og verdensøkonomien – flytende.

Nå viser ferske tall at oppbremsingen man så i industrien også gjør seg gjeldende i øvrige deler av amerikansk økonomi.

Den såkalte ISM-indeksen for tjenestesektoren var 52,6 poeng i september, mens den var ventet å falle til 55,1 i september fra 56,4 i august.

Det viser at tjenestesektoren fortsetter å vokse, men langt svakere enn før.

Nøkkelindeksene på Wall Street åpnet flatt torsdag, men falt bratt etter at de nye skuffende tallene ble publisert. Også Oslo Børs falt da tallene fra USA kom.

Kan gi børsfall

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets advarte om konsekvensene dersom tjenestesektoren skuffet stort.

«Kommer tallene inn som ventet vil det trolig roe nervene hos mange. Får vi et tall godt under konsensus må vi regne med ytterligere børsfall og fall i markedsrentene», skriver Olsen i oppdatering tidligere torsdag.

Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets var en smule bekymret.

«Skulle også denne overraske på nedsiden, vil varsellampene begynne å blinke enda noe mer», skriver Hov i oppdatering tidligere torsdag.

«Månedens viktigste tall»

Ytterligere bekreftelser på tilstanden i amerikansk økonomi kommer med den offisielle arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) som offentliggjøres av amerikanske arbeidsmyndigheter klokken 14.30 fredag.

Det er på forhånd ventet en jobbskapning på 140.000 nye jobber i september, etter en økning på 130.000 i august, og nedreviderte 159.000 i juli.

Sysselsettingsveksten er ofte omtalt som «månedens viktigste tall». To dager i forkant offentliggjøres dessuten en ledende indikator fra ADP Employer Services.

ADP-rapporten viste onsdag en jobbvekst på 135 000 nye jobber i USA i privat sektor i USA i september, mens 140 000 var ventet. Samtidig ble august-tallene revidert et godt stykke ned.

«Dette, sammen med utviklingen i payrolls de siste månedene, understreker at trendveksten i sysselsettingen har begynt å svekke seg en del. Det skal imidlertid sies at så langt er ikke avmatningen verre enn at sysselsettingsveksten fortsatt holder følge med veksten i befolkningen i arbeidsfør alder. Men avmatningen har skjedd raskt nok til at markedet er på vakt», konkluderer Hov i Handelsbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.