Fredag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for norsk varehandel – ikke medregnet salg av motorkjøretøy – fra juni til juli.

Nye tall fra varehandelsindeksen, tidligere kalt detaljomsetningsindeksen, viser et fall på 2,1 prosent i det sesongjusterte omsetningsvolumet for detaljhandelen i juni.

Det er det største fallet siden desember 2021. Fra mars til april falt indeksen 1,3 prosent, fra april til mai falt den 0,9 prosent, og i juni sto den stille.

Analytiker Sara Midtgaard i Handelsbanken mener det er en god nyhet at varehandelen kjøler seg ned litt mer enn ventet. Handelsbanken ventet et fall på 1,5 prosent i varehandelsindeksen.

Positivt for inflasjonstall

– Dette er mer enn hva vi så for oss, sier Midtgaard.

Varehandelsindeksen er en temperaturmåler for norsk økonomi. Fallet i juli kan indikere at kjerneinflasjonen er i ferd med å dempe seg.

– Dette fallet viser at rentene kanskje faktisk fungerer. Det er akkurat dette Norges Bank vil skal skje, og gjør jobben litt lettere for dem. Dette kan være med på å dempe noe av inflasjonspresset, sier hun.

Midtgaard tror likevel ikke de nye tallene i seg selv kan snu Norges Banks varslede rentehevinger.

– De vil gjerne se at både kjerneinflasjonen og arbeidsmarkedet kjøler seg mer ned, for å unngå en lønns- og prisspiral, sier Midtgaard.

– Nå er jo renten på et nivå vi kaller normalt, den har fortsatt ikke en innstrammende effekt. Det ser bratt ut for renten fremover, og det er for å kjøle ned økonomien. Markedet har priset inn en dobbel renteheving i september, og videre økninger etter det.

Ventet nedgang

En oppussingsboom under pandemien som har snudd for varehandelen, får noe av æren for nedgangen i juli.

– Nedgangen i detaljhandelen er bred, men butikker med salg av byggevarer bidro i juli mest til nedgangen for detaljhandelen i alt, sier Marius Bergh, seniorrådgiver i SSB.

Han sier salg av dagligvarer har sunket i takt med gjenåpningen av samfunnet.

– Nedgangen kan også ses i sammenheng med en historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, sier Marius Bergh.

På forhånd var detaljomsetningen ventet å i gjennomsnitt være ned 1,1 prosent fra juni til juli målt med sesongjustert volumindeks. Det viser estimater TDN Direkt har hentet inn fra fem meglerhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.