Aksjemarkedet har fått juling, oljeprisen har stupdykket og obligasjoner har svekket seg over hele linja.

Dersom du synes det har vært vanskelig å få avkastning i år, er du ikke alene. Faktisk ligger 2018 an til å bli det verste året noensinne, målet etter hvor mange aktivaklasser som har falt i verdi.

Deutsche Bank har gått gjennom 70 ulike aktivaklasser, som obligasjoner, aksjer eller råvarer. Den tyske banken har konkludert med at 89 prosent av disse aktivaklassene har falt i år.

Det er det høyeste nivået siden som storbanken har registrert noensinne, og undersøkelsen strekker seg tilbake til 1901.

Ingen steder å gjemme seg

Når børsene har falt, slik de har gjort ganske kraftig denne høsten, har det ikke vært noen steder å gjemme seg for investorene. Det er ganske unikt. Normalt vil det være noen markeder som går mot strømmen, slik situasjonen var for obligasjoner under finanskrisen i 2008.

Dersom man ser på hvor mye de ulike markedene har falt i år, så er 2018 ikke i en særklasse. Det som er spesielt, er hvor bred nedturen har vært.

«Mens vi går inn i årets siste måned, tatt i betraktning at mange markeder har store negative avkastninger, vil det kreve en rent spektakulær sluttspurt for å endre historien», skriver Deutsche Banks strateger Craig Nicol og Jim Reid i en rapport til sine kunder, ifølge Belingske.dk.

Også Ned Davis Research har ifølge Bloomberg gjort en lignende undersøkelse og kommet til samme konklusjon: 2018 er spesielt på den måten at nedgangen er uvanlig bred.

Børsfall over hele verden

At 2018 ikke skulle bli det store året for det asiatiske aksjemarkedet, ble klart ganske tidlige. De asiatiske børsene kom seg aldri etter turbulensen på begynnelsen av året, og da president Donald Trump begynte å rasle med sablene og ville utfordre Kina til handelskrig, satte de asiatiske børsene utfor.

Heller ikke fremvoksende markeder har gjort det sterkt. Dollarstyrkelse i kombinasjon med utfordrende politiske forhold i land som Tyrkia, Sør-Afrika og Argentina, har gjort at Emerging Markets-indeksen til MSCI er ned rundt 20 prosent.

At fremvoksende markedet skulle få konkurranse med den tyske børsen på vei mot bunnen, var kanskje mer overraskende. Handelskrigen har gitt utfordrende forhold for tysk bilindustri, og den globale børskorreksjonen denne høsten har ikke gjort situasjonen bedre.

Det så lenge ut til at det amerikanske aksjemarkedet skulle bli redningen, men så kom oktober, og det som ble den verste måneden for Wall Street siden finanskrisen. Verdier for rundt 2.000 milliarder dollar ble feid bort i løpet av noen uker, og denne uken ble siste rest av årets avkastning blåst bort.

Ingen trøst i råvarer

I tillegg til amerikanske børser, så var det et annet marked som lenge så ut til å levere en pen avkastning. Oljeprisen var på det meste opp rundt 30 prosent for året, men så raknet det.

USAs sanksjoner mot Iran var ikke så alvorlige likevel, og sammen med utsikter til lavere global økonomisk vekst la dette grunnlaget for et oljeprisfall på 25 dollar i løpet av noen få uker.

Til tross for oljeprishoppet som kom på slutten av denne uken, er oljeprisen fremdeles ned rundt åtte prosent for året.

Heller ikke metaller som gull eller kobber har gitt avkastning i år. Kobber er et metall som brukes i produksjon av en rekke konsumvarer, og derfor stiger ofte kobberprisen når de økonomiske utsiktene blir bedre. Det har ikke vært tilfelle i år.

Gull er ansett som en trygg havn for investorene, men selv om gullprisen har steget under børsfallet denne høsten, er årets totale avkastning på negative fire prosent.

Renteoppgang gir trøbbel

Obligasjoner er ofte en god investering når børsene faller, men ikke i år. Det henger blant annet sammen med at rentene er på vei opp i store deler av verden. Når sentralbanken i USA setter opp renten, stiger også renten på amerikanske statsobligasjoner.

Når renten på obligasjonene stiger, faller prisene.

Under finanskrisen satte sentralbanker over hele verden ned rentene som en konsekvens av krisen, mens mange mener det er det motsatte som skjer i USA denne høsten: Børsene faller fordi sentralbanken setter opp renten.

Enda verre har det gått for selskapsobligasjoner. Bedrifter over hele verden må stadig betale høyere rente for å låne penger, ettersom rentene stiger.

I tillegg til dette gjør økt usikkerhet at kreditorene krever bedre betalt for å låne ut pengene sine. Vi sier at kredittpåslaget øker.

Og som vi vet, når rentene på obligasjonene øker, går prisene ned.

Så, er det best å ha pengene i madrassen? Kanskje, i alle fall hvis du kjøper dollar. Per dags dato er faktisk dollar en av de få investeringene som gir en positiv avkastning i 2018.

Men det er før prisveksten er trukket fra. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Historien om tingrettsdommer Sissel Berdal Haga, som satt farge på Olav Thon og ble designansvarlig i Olav Thon-gruppen
Se
07:11
Publisert: