Aktiviteten i amerikansk industri faller for første gang på tre år, ifølge ISM-indeksen som kom tirsdag ettermiddag. Ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets kom indeksen inn mye lavere enn ventet.

– ISM-indeksen er et varsko, sier sjeføkonomen.

Indeksen har falt i fem måneder på rad, og har ikke falt så raskt siden finanskrisen for over ti år siden.

– Det er ikke noen krise i amerikansk økonomi, men pilene peker nedover og viser at dette ikke blir noe bedre, sier Andreassen.

Handelskrig får skylden

ISM-indeksen er en indeks som forsøker å måle aktiviteten i amerikansk økonomi ved hjelp av en spørreundersøkelse blant bedriftsledere.

Et nivå under 50 indikerer negativ vekst.

Tirsdag ettermiddag falt indeksen til 49,1, det laveste nivået siden januar 2016.

ISM-indeksen følges tett av økonomer over hele verden.

Andreassen mener det ikke er tvil om at industrien i USA nå bremser markert ned. Han viser til at de bedriftslederne som har deltatt i undersøkelsen til ISM nevner handelskrigen som en viktig årsak til nedgangen.

– Handelskrigen og usikkerheten den skaper er en viktig årsak til nedturen. Det er det alle sier, forklarer sjeføkonomen.

Utenlandske ordre stuper

Et annet tegn på at handelskrigen nå rammer amerikansk industri er at delindeksen for nye eksportordre stupte rundt fem poeng til 43,3.

Så lav har ikke denne delindeksen vært siden finanskrisen.

ISM-instituttet har også uttalt at bedriftene oppgir at handel er den største utfordringen deres.

Andreassen understreker at selv om ISM-indeksen har falt under 50, er det ikke gitt at amerikansk økonomi er på vei inn i en resesjon. Det siste tiåret har indeksen brutt denne grensen to ganger tidligere, uten at økonomien gikk inn i en nedtur.

– Det viktigste er ikke om vi år en teknisk resesjon eller ikke, men at de aller fleste indikatorer peker i retning av at veksten vil fortsette å dempes, sier han.

Eksportordre faller

Også rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets biter seg spesielt merke i at indeksen for nye ordre faller markant.

– Veksten i industrien fortsetter å sakke farten i august, og den skarpe nedgangen i antall nye ordre er bekymringsfullt, fordi det signaliserer at det ikke ligger an til en umiddelbar bedring, skriver hun i en rapport onsdag morgen.

– Fallet i eksportordre tilsier at svekkelsen globalt, sammen med de økte spenningene innen handel, har en negativ påvirkning på amerikansk økonomi, fortsetter hun.

Borgen Gjerde avslutter med at svekkelsen i ISM-indeksen styrker forventningene om et nytt rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.