Kvadratmeterprisen for en brukt Obos-leilighet i Oslo-området er nå på 63.993 kroner. Det er 2,0 prosent høyere enn i februar, og 9,1 prosent høyere enn i mars i fjor. Dette skriver Obos i en pressemelding.

En prisvekst på 7,2 prosent på tre måneder er svært sterkt.

Til sammenligning har Oslo Børs steget 8,7 prosent siden nyttår, og det i en meget sterk periode for aksjemarkedet.

«Ser friskt ut»

- I utgangspunktet ser dette ganske friskt ut, sier Marius Gonsholt Hov, som er seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets.

Han understreker at Obos-prisene svinger en del, men at utviklingen i Obos-prisene i januar og februar stemmer godt overens med statistikken til Eiendom Norge.

- Det kan se ut som om boligprisene i Oslo dermed stiger litt mer enn normalt på denne tiden av året, sier Hov.

Han mener dette viser at det ikke er noen automatikk i at etterspørselen etter bolig går ned, bare fordi befolkningsveksten er lavere.

- Konjunkturbildet er også viktig, og ledigheten er lav i Oslo, og lønnsvekst gjør at mange tåler høyere rente.

Han understreker at Handelsbanken ikke tror vi får noen boligprisvekst på landsbasis på mer enn to til tre prosent totalt i år.

Christian Bjerknes, sjeføkonom i Norges Boligbyggelag, peker på at første kvartal pleier å være et sterkt kvartal for boligmarkedet. Likevel er han overrasket.

- 7,2 prosent på tre måneder, det var høye tall. Det var en sterkere prisvekst enn jeg hadde trodd, sier han.

Sjeføkonomen trekker frem at Obos-prisene svinger mer enn boligprisstatistikken til Eiendom Norge som kommer onsdag, men også denne statistikken viser en god oppgang så langt i år.

Uten sesongkorrigering var prisen på bruktbolig i Oslo opp 4,1 prosent de første to månedene, men Bjerknes tror likevel ikke boligprisveksten vil bli like sterk som Obos-prisene indikerer.

- Det vil bli noe avvik. Det er mulig det skjer noe i Oslo, at boligprisene løper avgårde der, men jeg tror ikke denne boligprisveksten kommer til å vare ut året. Det ferdigstilles mange nye boliger i løpet av året som kommer på markedet, og med lavere befolkningsvekst også, har jeg vanskelig for å se hva som skal utløse den store boligprisveksten, sier Bjerknes.

Litt svakere på landsbasis

For landet under ett var Obos-prisen på 55.748 kroner per kvadratmeter, noe som var en oppgang på 2,2 prosent fra måneden før.

På landsbasis har Obos-prisene steget med 8,0 prosent det siste året.

− Prisveksten de siste månedene er meget sterk. Det som kunne se ut som en korreksjon etter en litt svakere utvikling på slutten av fjoråret, ser nå mer ut som en trend som trolig vil fortsette gjennom året. Vi tror prisene vil fortsette moderat oppover til tross for at det er varslet nye renteøkninger. Det er stor etterspørsel etter både brukte og nye boliger, samtidig som det er relativt lav arbeidsledighet og forventninger om et godt lønnsoppgjør, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

Obos skriver i pressemeldingen at det har vært en markert nedgang i byggingen av nye boliger den siste tiden, og at dette på sikt kan føre til økt prispress, spesielt i de store byene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.