Mandag ettermiddag begynte et av årets høydepunkter for aksjeinvestorer over hele verden, nemlig den amerikanske resultatsesongen.

Storbanken Citigroup fikk æren av å åpne ballet, som denne gangen vil bli fulgt av flere enn de som er interessert i aksjer. Rapportene fra selskapene kan nemlig gi oss verdifull informasjon om den økonomiske utviklingen i både USA og Kina.

– Dette blir trolig den viktigste resultatsesongen på lenge, fordi vi ser nå et vendepunkt i den økonomiske utviklingen, sier Christian Lie, som er sjefstrateg i Danske Bank.

Citigroup-aksjen steg rundt fire prosent på Wall Street mandag, selv om banken rapporterte en svakere enn ventet omsetning, samt 21 prosent nedgang i salg fra rentevirksomheten.

Citigroup-aksjen steg, selv om banken rapporterte en svakere enn ventet omsetning.
Citigroup-aksjen steg, selv om banken rapporterte en svakere enn ventet omsetning. (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix)

Vil se etter et vendepunkt

Resultatsesongen i USA går av stabelen fire ganger i året, en for hvert kvartal, og pågår i noen uker av gangen. Hvor mye selskaper som Amazon og Apple har tjent, vil være svært viktig for utviklingen til børsene i ukene fremover, men ifølge Lie er det ikke resultatene fra fjerde kvartal i fjor som vil være viktigst.

Analytikerne tror fjerde kvartal vil bli ganske bra, og at selskapenes inntjeningsvekst trolig vil havne på over ti prosent.

Lie er mer opptatt av hva selskapene forventer fremover, noe som på analytikerspråket kalles for «guiding».

– Det som definitivt blir mer avgjørende, er om vi ser tegn til at guidingen reflekterer vendepunktet vi har sett i andre indikatorer, sier Lie.

Sjefstrategen viser til at de toneangivende ISM-indeksene falt markert i desember, både for industri- og tjenestesektoren. Indeksen er basert på en spørreundersøkelse blant amerikanske innkjøpssjefer, og har tidligere vist en evne til å varsle opp- og nedturer i økonomien.

Så langt har svakere forventninger til global økonomisk vekst og et skuffende julesalg tvunget flere selskaper til å ta ned sine estimater. Ifølge analysebyrået Factset har estimatet for inntjeningsveksten til selskapene blitt redusert med en tredjedel siden september.

Når det gjelder hvilke selskaper som det er verdt å følge ekstra med på, trekker Lie frem Caterpillar og produsenter av datakomponenter, som Nvidia. Rapportene til disse selskapene kan gi verdifull informasjon om aktiviteten i økonomien.

Tror flere vil følge etter Apple

Sjefstrateg i Swedbank, Øystein Børsum, er enig i Lies analyse, men han tror også vi vil kunne få en del svar i de faktiske resultatene. Børsum tror flere bedrifter vil peke på de samme utfordringene som Apple.

– Jeg blir ikke overrasket dersom flere bedrifter forteller lignende historier, sier Børsum.

Tidligere i januar gikk teknologigiganten ut med et oppsiktsvekkende resultatvarsel på grunn av svakere etterspørsel fra Kina og effektene av handelskrigen.

Sjefstrategen tror de fleste økonomer vil være på jakt etter flere lignende varsellamper.

– Jeg tror de fleste vil se til konsumsektoren, særlig til de globale selskapene, for signaler om hvor stor svekkelsen i kinesisk etterspørsel er, sier Børsum.

Sjefstrategen mener nedbremsingen i kinesisk etterspørsel er kraftig, og at handelstallene fra Kina som kom natt til mandag, bekrefter dette.

– Jeg mener dette er en historie som vil bli tydeligere og tydeligere, fortsetter Børsum.

«Vil merkes over hele kloden»

Sjefstrategen viser til at mye av oppmerksomheten så langt har vært rettet mot hvordan kinesisk eksport har utviklet seg som følge av handelskrigen.

– Personlig er jeg mer bekymret for kinesisk import, sier Børsum.

Han forklarer dette med at kinesisk etterspørsel har vært en særdeles viktig drivkraft for global økonomi de siste årene, og at hvor mye kineserne kjøper er viktig for selskaper og verdikjeder over hele verden.

– Jeg er mest bekymret for den samlede etterspørselen fra Kina. Dette tror jeg kommer til å merkes over hele kloden, men det kan hende det er for tidlig å se effektene i resultatene fra fjerde kvartal. Derfor blir det viktig å se hva selskapene sier om fremtiden, sier Børsum.

Sjefstrategen mener toppen utvilsomt er nådd for inntjeningsveksten til amerikanske selskaper, men at også toppen for selve inntjeningen kan være nådd.

– Jeg tror den viktigste informasjonen vil ligge i guidingen fordi det verste fremdeles er foran oss. Jeg venter svakere tall fra Kina og USA fremover. Konsekvensene av dette vil vise seg overalt, inkludert i selskapstallene i USA, sier Børsum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du lagt merke til hvor ofte Johannes Høsflot Klæbo drikker under intervjuene? Dette kan være forklaringen
01:37
Publisert: