Tirsdag morgen kom Statistisk sentralbyrå med tall som viste at omsetningen i detaljhandelen falt med 0,4 prosent i juni fra måneden før. Analytikerne hadde på forhånd ventet en liten oppgang.

Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank, lar seg ikke skremme av fallet.

– Til tross for to måneder med nedgang nå, så holder andre kvartal seg ganske sterkt totalt sett, og det er det sterkeste kvartalet på ett år, sier økonomen.

Dagligvare trakk ned

Gjennom store deler av fjoråret falt omsetningen for detaljhandelen, og sviktende omsetning er en av årsakene til at store kjeder som Rafens, Åhlens PM Mote og Toys R Us har gått konkurs det siste året.

Våren 2019 har omsetningen skutt fart igjen, og spesielt april var en svært god måned. Det gjør at trenden denne sommeren er positiv for detaljhandelen for første gang på halvannet år.

– Trender er stigende, og det er det viktigste. SSB trekker frem at det spesielt var dagligvare som trakk ned omsetningen i juni, og dagligvarer gir ofte litt støy i tallene. Det kan for eksempel være at litt kaldt vær gjorde at butikkene solgte mindre grillmat og jordbær enn normalt, sier Martinsen.

Blir ikke skremt

I likhet med andre analytikere tror han omsetningen vil fortsette å stige fremover. Flere kommer i jobb og lønningene stiger, takket være gode tider i norsk økonomi. Det gjør at folk flest får bedre råd til å kjøpe klær, sko, møbler og andre varer.

– Inflasjonene er også på vei ned, og det betyr at folk flest får mye høyere reallønnsvekst i år enn i fjor, sier Martinsen, og legger til:

– Hverken vi eller Norges Bank blir skremt av disse tallene.

De skyhøye strømprisene gjorde et saftig innhugg i lommeboken til nordmenn sist høst og vinter, noe som trolig fikk flere til å redusere kjøp av varer. Nå er strømprisene kommet ned igjen til lave nivåer.

– Overraskende fall i detaljomsetningen i juni. Fortsatt gjenginnhenting i andre kvartal etter et svakt første kvartal, men i alt mindre imponerende enn ventet, skriver Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.