Omsetningen i detaljhandelen steg med 0,8 prosent i juli sammenlignet med måneden før. På forhånd var det ventet en vekst på 0,4 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Dermed var tallene markant sterkere enn forventet.

Oppgangen er i stor grad drevet av salg av dagligvarer. Dagligvaremarkedet står for rundt 36 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Bensinstasjoner hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet og bidro til å dempe den totale oppgangen i indeksen, skriver SSB.

Den langsiktige trenden i tallene viser nå en klar stigning siden starten av året.

På tross av de sterke tallene tror ikke makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets at detaljhandelstallene vil påvirke Norges Bank.

– Vi venter at sentralbanken vil avstå fra å heve renten i september, skriver Fjære i en rapport, og viser til økt usikkerhet og svekkelse i internasjonal økonomi.

2018 var et svært svakt år for norsk detaljhandel, men utviklingen har snudd, og i april i år var trenden positiv for første gang på over et år. Analytikerne venter at den positive utviklingen vil fortsette på sikt, takket være at flere kommer i jobb, samt at folk flest får bedre råd takket være høyere lønnsvekst.

I 2018 satte flere nordmenn på shoppebremsen etter at skyhøye strømpriser gjorde et solid innhugg på bankkontoen. Utover våren har strømprisene falt kraftig tilbake, og ligger nå på lave nivåer.

Dette er også en av årsakene til at flere analytikere tror omsetningen i detaljhandelen vil øke fremover. Ved forrige måned falt imidlertid omsetningen i detaljhandelen med 0,3 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.