Statistisk sentralbyrå (SSB) la fredag morgen frem ferske tall for detaljhandelsomsetningen i mai.

Av rapporten går det frem at nordmenn shoppet 2,8 prosent mer i mai enn måneden før.

Dermed kom tallene inn litt høyere enn det som var konsensus blant meglerhus som TDN Direkt hadde snakket med. Gjennomsnittlig forventet gruppen en oppgang på 2,2 prosent.

«Som en følge av koronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum av enkelte varegrupper. Disse store endringene i nordmenns handlemønster fører til store utslag i de sesongjusterte tallene», skriver SSB i en pressemelding.

Klesbutikkene trakk opp

I den ferske rapporten går det frem at særlig veksten innen detaljhandelen i mai kom fra klesbutikkene. Kategorien «annen detaljhandel» hadde en oppgang på 20,9 prosent, mens butikkhandel med bøker, musikk og lignende hadde en oppgang på 16,5 prosent.

«Vekst var det også for butikker med salg av sportsutstyr og båter, som fortsetter oppgangen fra april. Mange nordmenn vil tilbringe sommerferien i Norge i år, som trolig har ført til økt salg av tur og fritidsutstyr samt båter. Salg av møbler, optiske artikler og drivstoff bidro også til den samlede oppgangen i mai», skriver SSB.

Videre går det frem at både netthandelen og dagligvareforretninger fikk en nedgang fra april til mai.

«Dagligvarebransjen hadde en stor økning i omsetningsvolumet i mars, etterfulgt av fortsatt vekst i april. Sesongjustert omsetningsvolum for netthandel var ned 11 prosent fra april til mai, men med meget sterk vekst i mars og april for denne bransjen er omsetningsvolumet fortsatt høyere enn før koronakrisen», heter det i pressemeldingen.

Blandede forventninger

På forhånd var det store sprik i meglerhusenes forventninger til mai-tallene. En TDN Direkt-rundspørring viste at tre forventet en korrigering ned etter april-tallene, mens fire forventet videre oppgang.

Nordea Markets var de mest optimistiske, og trodde på en oppgang på åtte prosent.

– Flere indikatorer tyder på at husholdningene har blitt mer optimistiske siden mars, og korttransaksjonsdata viser at husholdningenes etterspørsel etter varer økte markert i mai. Rentekuttene fra Norges Bank har nok bidratt til å løfte konsumet, mens reiserestriksjonene har ført til en vridning mot økt forbruk her hjemme. Oppgangen er nok bredt basert i mange av næringene i detaljhandelen, sa analytiker Dane Cekov i Nordea Markets til TDN Direkt.

I april overrasket shoppetallene stort. Fra mars til april hadde detaljomsetningsindeksen en oppgang på 4,8 prosent. Dette var perioden der store deler av landet hadde blitt stengt som følge av korona. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.