Til tross for at det går mot renteheving i september hjemme i Norge har kronen svekket seg markant denne sommeren. Forrige uke fortsatte kronen å svekke seg mot dollaren, som er blitt 25 øre dyrere i løpet av den siste måneden. Mandag morgen koster én dollar 8,26 kroner, kun tre øre mindre enn årsverste som ble satt i mai.
Finanskonsernet ING skriver i en rapport mandag morgen at de venter at dollaren vil fortsette å styrke seg denne uken ettersom president Donald Trump holder temperaturen i handelskrigen høy. I tillegg til handelskrigen peker ING på sterk utvikling i amerikansk økonomi som en av årsakene bak dollarstyrkelsen.
USA vinner handelskrigen i valutamarkedet
Nordea Markets analytiker Joachim Bernhardsen deler denne analysen. Han forklarer at dollarstyrkelsen faller sammen med det siste rentemøtet i USA som var 1. august.
– Der kom det frem at den amerikanske sentralbanken ser sterkere på økonomien enn før, noe som er den mest naturlige forklaringen på at dollaren har styrket seg. Samtidig er det et tilleggsmoment som er medvirkende, sier Bernhardsen.
Og dette tilleggsmomentet er altså handelskrigen. Dollaren har styrket seg kraftig denne våren, i takt med at handelskrigen har skrudd seg til. Den økte usikkerheten har gjort at investorer har flyktet fra usikre investeringer, og i en slik sammenheng har dollar vært en trygg havn.
I tillegg er det flere eksempler på at markedet utpeker USA som «vinneren» av handelskrigen, noe som blant annet kan leses ut av aksjemarkedet, hvor de amerikanske børsene har gjort det bra sammenlignet med europeiske og asiatiske børser.
– Jeg tenker at i et relativt spill der temperaturen i handelskonflikten øker, så vil alle tape, men USA vil tape minst. Både Europa og Kina har mer å tape på en fullskala handelskrig enn USA, sier Bernhardsen.
Tror dollaren blir billigere i august
En rekke analytikere har pekt på at kronesvekkelsen vi har sett denne sommeren henger tett sammen med økt usikkerhet globalt. At kronen svekkes når usikkerheten økes, er ikke et nytt fenomen.
Mot dollaren blir denne effekten forsterket.
– Dollaren har styrket seg, mens kronen har svekket seg. Vi har fått det i begge ender, derfor blir utslaget i svekkelsen større enn mot euro, sier Bernhardsen.
Han understreker at et annet viktig moment er at det er stille i markedet i sommerferien, og det er færre investorer som handler norske kroner. Nyheter som i utgangspunktet kan være negativt for kronekursen kan da gi større utslag, noe vi også så rundt juletider.
– Jeg tror ting vil skje ganske fort fremover og at vi får et mer normalt marked i løpet av de neste to ukene. Jeg tror euroen kommer til å gå mot 9,40 i løpet av august, sier analytikeren.
Han tror dollaren vil kunne styrke seg rundt 15 øre i løpet av de neste ukene, og tror at kronen vil fortsette å styrke seg fremover mot rentehevingen som er varslet i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.