De asiatiske børsene har hatt en tøff oktober måned, men november har startet svært bra. Fredag morgen er det full fest på de asiatiske børsene etter at president Donald Trump la ut en melding på Twitter torsdag ettermiddag:

– Jeg har akkurat hatt en lang og god samtale med den kinesiske presidenten Xi Jinping. Vi snakket om mange temaer, spesielt handel. Diskusjonene går bra, og flere møter vil bli planlagt frem mot G-20-møtet i Argentina, skrev Trump.

Som om ikke dette var nok, la han til:

– Vi hadde også en god diskusjon om Nord-Korea.

Jubel i bjørnemarked

Det er liten tvil om at det er den første meldingen investorene er mest opptatt av. De amerikanske børsene fikk en sterk dag torsdag kveld, men det var først da børsene åpnet i Asia fredag morgen at jubelen brøt løs for alvor.

Hongkong-børsen steg 4,21 prosent fredag morgen, mens Shanghai-børsen endte opp 2,70 prosent.

De kinesiske børsene har falt kraftig de siste månedene, noe som blant annet er blitt knyttet til handelskrigen mellom Kina og USA.

Både Hongkong- og Shanghai-børsen har falt over 20 prosent siden toppen ble nådd i slutten av januar, og har dermed offisielt gått inn i et «bjørnemarked». Et bjørnemarked er en betegnelse som brukes på et marked som har falt over 20 prosent, et fall som er mer brutalt enn en korreksjon.

Har bedt om utkast

Ifølge amerikanske medier har Donald Trump kommet med mer enn bare en Twitter-melding. Ifølge Bloomberg sikter ønsker Trump å inngå en handelsavtale med Kina når verdens 20 mektigste nasjoner skal møtes i Argentina senere denne måneden.

Ifølge fire uavhengige kilder som Bloomberg har snakket med skal presidenten ha bedt sekretariatet om å begynne å lage et utkast til en handelsavtale.

Ifølge kildene skal arbeidet med handelsavtalen ha blitt utløst av telefonsamtalen mellom Trump og Jinping som fant sted på torsdag.

Flere departementer skal være involvert i jobben med å lage utkastet.

Den kinesiske presidenten Xi Jinping har uttalt til statlige medier at han håper USA og Kina vil klare å opprettholde et godt og stabilt forhold, og at han er villig til å møte Trump i Argentina senere denne måneden.

Analytikerne ikke overbevist

Til tross for optimisme i markedene, er ikke analytikerne like overbevist om at handelskrigen er over. DNB Markets seniorøkonom Kyrre Aamdal ser ikke for seg at dette endre noe som helst.

– Det er positivt at det har vært samtaler på toppnivå, men tidligere denne uken kom det lekkasjer om at administrasjonen til Trump forberede ytterligere tollsatser rettet mot kinesisk eksport, sier Aamdal.

Nordea Markets sjeføkonom Kjetil Olsen er heller ikke overbevist:

– Er handelskrigen over nå?

– Nei, Trump sier noe den ene dagen og noe annet den neste. Det er ikke noen grunn til å legge noe til grunn ut ifra det han sier, forklarer sjeføkonomen.

Olsen mener markedet har bakt inn en del negative nyheter fremover, og at det er derfor nyheten om at de to topplederne har snakket sammen har skapt så mye optimisme.

– Mange hadde sett for seg at effektene av handelskrigen skulle være små, men det påvirker investeringsklimaet og skaper usikkerhet i næringslivet, og det kan nok være at handelskrigen har gitt et vesentlig bidrag til den globale økonomiske veksten nå har dabbet av, sier Olsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon handler selv på nett, og har ett råd til småbyer i Norge som mister handel
Eiendomsinvestoren åpnet torsdag kjøpesenter i Ålesund.
01:15
Publisert: