Europeisk industriproduksjon falt 2,1 prosent i desember, det største fallet på fire år. Det gjør at 2019 ble det verste året for europeisk industri siden finanskrisen.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er ikke imponert over tallene.

– Dette ser ikke veldig bra ut, sier hun.

Likevel er ikke nedgangen veldig overraskende, etter at tysk industriproduksjon forrige uke falt hele 3,5 prosent – den verste enkeltmåneden på ti år.

«Ser ikke lovende ut»

Europeisk industri – med Tyskland i spissen – har befunnet seg i nedoverbakke i snart to år. I fjerde kvartal i fjor vokste økonomien i eurosonen med 0,1 prosent, den laveste veksten siden eurokrisen.

Mot slutten av fjoråret begynte stadig flere økonomer og analytikere å snakke om «grønne skudd» – det vil si at de så tegn til bedring. Flere ledende indikatorer har vist at fallet i industrien avtar, men de harde tallene viser foreløpig at nedgangen forverres.

– Det virket som om markedet priset inn et skikkelig oppsving. Det har vi ikke fått. Historien vil neppe vise at 2020 ble det året at vi fikk et betydelig oppsving i investeringene og eksporten. Det ser ikke så veldig lovende ut, sier Haugland.

Koronaviruset kan utsette oppsving

DNB Markets tror på en økonomisk vekst på 0,9 prosent i eurosonen i år, noe som er lavere enn konsensus. Det innebærer likevel at veksten må begynne å ta seg opp igjen snart. Foreløpig er det likevel få tegn til bedring, for tallene viser at ordrebøkene til industribedriftene blir tynnere.

– Hva betyr det at ordrene faller?

– Det sier oss at vi må forvente at aktiviteten skal være ganske svak i 2020, sier Haugland.

Og nå kan også koronaviruset rammet europeisk økonomi.

Sjeføkonom i Den europeiske sentralbanken, Philip Lane, uttalte onsdag at viruset kan gi en kortvarig med signifikant påvirkning på økonomien.

Viruset vil ramme på flere måter

Haugland mener viruset kan ramme europeisk økonomi på flere måter.

  • Kinesisk etterspørsel etter varer fra Europa kommer til å bli lavere.
  • Europeiske produsenter kan komme til å mangle deler de skulle fått fra Kina.
  • Usikkerheten viruset har skapt kan ha dempet europeernes reiselyst.

På toppen av dette har Kina lovet USA å øke importen av amerikanske varer. Dette vil gå ut over andre handelspartnere, som Europa.

– Nå når koronaviruset har slått ut, vil det bli enda vanskeligere å oppfylle disse vilkårene, og det vil kreve en enda kraftigere vridning bort fra Eurosonen, sier Haugland.

– Dette høres ikke så bra ut?

– Nei. Veksten i fjerde kvartal ble revidert ned til 0,1 prosent. Ved neste korsvei kan den bli revidert ned til nullvekst, sier Haugland.

«Miserabelt»

INGs seniorøkonom Bert Collin skriver i en rapport at industriproduksjonen har falt 6,9 prosent siden toppen i desember 2017.

– Industriproduksjonen i eurosonen endte året på miserabelt vis. Tallene fra november viste en liten oppgang, men tallene fra desember indikerer at det er for tidlig å se slutten på industriresesjonen i Europa, skriver han.

Nedgangen var ikke bare begrenset til Tyskland, også Frankrike, Italia og Spania så et fall på over to prosent.

– En rask oppsving ser usannsynlig ut, konkluderer Collin. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.