For to uker siden kom det tall fra tysk industri som fikk norske økonomer til å grøsse.

De som hadde håpet på en rask opphenting, vil bli skuffet. Torsdag morgen kom det tall som danner et alarmerende bilde. Det siste året har antall nye ordre for tyske industribedrifter falt 8,4 prosent. Det er det kraftigste fallet siden finanskrisen.

– Forferdelige tall for nye ordre viser at tysk industri fremdeles lider under brexit og global usikkerhet, skriver INGs sjeføkonom Carsten Brzeski i en oppdatering.

Fjerner håpet om et comeback

Tysk industri har sakket farten siden i fjor vår, blant annet på grunn av en tørr sommer og midlertidige flaskehalser i bilindustrien. PMI-indeksen for mars viste at farten i tysk industri falt tilbake til det laveste nivået siden eurokrisen i 2012.

PMI-indeksen er basert på en undersøkelse blant innkjøpssjefer, og har en god historikk for å fange opp utviklinger i økonomien.

Det økonomene la mest vekt på i PMI-tallene, var at ordreinngangen falt til nivåer man ikke hadde sett siden finanskrisen.

Dette bildet blir bekreftet i den offisielle statistikken for nye ordre for februar, som ble lagt frem torsdag.

– Skuffende tall fjernet håpet om et comeback for tysk industri, skriver Brzeski.

Nivået for nye ordre i tysk industri nådde toppen i desember 2017, og har siden falt tilbake til nivået fra 2016.

«Bare forferdelige»

Den siste måneden har antall nye ordre falt med 4,2 prosent, men ordre fra eurosonen har falt med hele 7,9 prosent.

– Sannsynligvis reflekterer det brexit-uroligheter og fortsatt globale bekymringer, skriver Brzeski.

Sjeføkonomen minner om at ordretallene svinger mye, men skriver at dagens tall likevel er «bare forferdelige».

– Mens det så ut som om nedgangen i ordre hadde flatet ut mot slutten av fjoråret, ser det mer ut som det kun var en pause før det neste raset, skriver han, og legger til:

– Kanskje februar er for tidlig til å få et comeback. Det er den positive måten å se det på. Den negative måten er at tysk industri burde forberede seg på flere dårlige nyheter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.