Den amerikanske sentralbanken holdt styringsrentene uendret på mellom 2,25 og 2,50 prosent onsdag kveld, noe som var høyst ventet. Det var heller knyttet spenning til hva sentralbanksjef Jerome Powell ville si om tiden fremover, og her leverte han en aldri så liten overraskelse.

– Det kan ta litt tid før arbeidsmarkedet og prisveksten skaper et tydelig behov for en renteendring, sa Powell onsdag kveld.

Over de neste tre årene signaliserte sentralbanken kun én eneste renteheving – og den skal komme i 2020. Hvis vi skal tro Powell, blir det ikke flere rentehevinger i USA i år.

For bare tre måneder siden la sentralbanken opp til to rentehevinger i 2019.

Laveste tiårsrente på ett år

De nye signalene skapte umiddelbare markedsreaksjoner. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, ofte omtalt som «verdens viktigste rente», falt til 2,53 prosent, det laveste nivået siden januar i fjor.

Intradagfallet på onsdag var også det største på over ett år.

En av årsakene til snuoperasjonene fra sentralbanken er de kraftige børsfallene som rammet aksjemarkedene over hele verden i fjor høst. En av de viktigste grunnene til at børsene falt, var at investorene fryktet svakere økonomisk vekst fremover.

Nå tror også Powell og hans kolleger at amerikansk økonomi vil sakke farten. Sentralbanken spår en økonomisk vekst på 2,1 prosent i 2019, ned fra anslaget deres på 2,3 prosent i desember.

Ian Sheperdson, sjeføkonom i analysebyrået Pantheon Macroeconomics, har vært kritisk til snuoperasjonen til sentralbanken, populært kalt Fed.

– Jeg trodde ikke Fed kunne bli mer «duete» enn de var i januar. Jeg beklager for min mangel på fantasi, skriver Sheperdson på Twitter.

«Duete» er et begrep som brukes om noen som ønsker lave renter, og er det motsatte av «haukaktig».

Sheperdson er overbevist om at lønnsveksten i USA, som nå er på det høyeste på ti år, vil fortsette å stige, og at det vil tvinge sentralbanken til å heve rente likevel.

– Jeg kan ikke vente til rentemøtet i juni, skriver han.

Fed har vist hva det vil si å være «duete»

Også Ole André Kjennerud i DNB Markets reagerte onsdag kveld.

– Om du trodde Fed var «duete» i januar tok du feil, for i dag har Fed virkelig vist hva det vil si å være «duete». Varsler EN renteheving til de neste årene, og renten kommer ikke engang over «normalen». Fed har tydeligvis skremt markedene, som har sendt tiåringen ned mot 2,5 prosent, skriver økonomen på Twitter.

Kjennerud påpeker også at selv om de amerikanske børsene først reagerte positivt, så endte de i rødt.

– Det tok ikke lang tid før man begynte å lure på om Fed har sett noe som ingen andre har sett, skriver Kjennerud.

Tradisjonelt pleier aksjeinvestorer å bli glad for at sentralbanken letter på bremsen. Lavere renter gjør det billigere for selskaper å låne penger til å investere, noe som pleier å være bra for aksjemarkedet.

Likevel er også Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, usikker på om de nye signalene fra sentralbanken egentlig er en gladnyhet for aksjeinvestorer.

– Fed er blitt mer «duete» med en styringsrente som ikke engang er på «nøytralt» nivå, og hvor de er tydelig mer usikre på økonomien. Tvilsomt om dette vil være en lykkelig kombinasjon for aksjemarkedene, skriver han på Twitter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har vært på toppen av Mount Everest og i norsk teknogigant. Da klarer kanskje Seven Summits-klatrer Ralph Høibakk (81) denne veggen også?
– Klar over at vi er på en hellende kurve.
02:22
Publisert: