I løpet av denne helgen er det kommet en rekke lekkasjer fra Det hvite hus om at president Donald Trump kommer til å innføre nye straffetoller på kinesiske eksportvarer i starten av denne uken.

Trump har lenge truet med å innføre neste runde med tollsatser rettet mot kinesiske eksportvarer til en total verdi av 200 milliarder dollar, og ifølge helgens lekkasjer kan de nye straffetollene bli innført allerede i dag.

Ifølge makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er det hovedsakelig denne nyheten som tynger det asiatiske aksjemarkedet.

«Trusselen tynger markedet»

– Trusselen om nye amerikanske straffetoller på kinesiske importvarer tynger det asiatiske markedet, skriver Fjære i en rapport mandag morgen.

Den kinesiske Shanghai-børsen er ned 1,1 prosent, og har dermed falt rundt 25 prosent siden toppen ble nådd i januar. Børsen i Hongkong faller 1,7 prosent mandag morgen.

Fjære trekker også frem at den amerikanske dollaren har styrket seg mot de fleste valutaer.

Det var avisen The Wall Street Journal som i løpet av helgen avslørte at Donald Trump planlegger å innføre neste runde med kinesiske straffetoller på mandag eller tirsdag denne uken.

Presidenten skrev selv på Twitter forrige uke at de nye straffetollene ville bli innført «snart».

Ifølge The Wall Street Journal vil tollsatsen være på ti prosent, ikke 25 som det på et tidligere tidspunkt verserte rykter om.

Ser skyer i horisonten

Samtidig finnes det nå stadig flere tegn på at de straffetollene som er innført allerede har begynt å trekke ned den kinesiske økonomien. I tillegg til straffetoller på aluminium og jern har Trump innført toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar.

DNB Markets seniorøkonom og Asia-ekspert Ole Andre Kjennerud skriver i en lengre rapport at tallene som har kommet fra Kina i august peker mot en solid økonomisk vekst, men at utsiktene fremover er mer usikre.

– Handelskrigen mellom USA og Kina danner skyer i horisonten, og vi leser allerede om bedrifter som utsetter og avlyser investeringer eller som flytter produksjonen til andre land, skriver Kjennerud.

Svekkelsen i den kinesiske valutaen yuan ser samtidig ut til å ha stoppet opp, og de siste ukene har valutaen ligger på rundt 6,80 til 6,90 mot dollaren. Kjennerud tror valutaen vil holde seg stabil på dette nivået for de neste en til tre månedene, samtidig som han ser nedsiderisiko med nye straffetoller fra USA på vei. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen forklart på halvannet minutt
Da den amerikanske banken Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008, stoppet verden opp.
01:32
Publisert: