Skjebnedøgnet i handelskrigen endte i et antiklimaks. Klokken 06.01 fredag morgen norsk tid økte USA tollene fra ti til 25 prosent på kinesiske eksportvarer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Samtidig skal forhandlingene mellom partene fortsette i Washington fredag ettermiddag norsk tid.

– Kineserne har ikke trukket seg ennå. Det gir et glimt av håp, sier Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets.

Myndighetene grep inn

Også investorene ser ut til å mene at det er håp om en løsning. De amerikanske børsene endte svakt ned torsdag kveld, men etter en volatil handelsdag går det mot full børsfest i Kina.

Shanghai-børsen endte opp 3,1 prosent, mens Shenzhen-børsen steg 4,0 prosent.

– Det er litt vanskelig å si hva som driver børsene opp i Asia. Det kan være at usikkerheten var priset inn allerede der borte, og at de mener det er et godt tegn at partene fortsatt forhandler, sier Bernhardsen.

Da Shanghai-børsen åpnet igjen klokken syv etter halvannen times lunsjpause, falt den som en sten. Så snudde det brått, og børsen føkt til værs og endte opp 3,1 prosent.

Ifølge Bloomberg har statlige kinesiske fond kjøpt aksjer like etter lusnjpausen.

- Statlige fond kan være i ferd med å støtte opp markedet, sier den Shanghai-baserte analytikeren Zhang Gang i Southeast Securities til Bloomberg.

Det samme skjedde på mandag

Også på mandag denne uken har myndighetene vært aktive i markedet. Bloomberg har snakket med flere kilder som sier at myndighetene har forsøkt å støtte opp markedet. Til tross for dette endre Shanghai-børsen ned 5,6 prosent på mandag, det verste fallet på tre år.

Ifølge Reuters varte forhandlingene mellom den kinesiske viseministeren Liu He og den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer kun i 90 minutter på torsdag.

– Jeg tror ikke det kommer noe ut ifra de forhandlingene med det første. Det virket som de var nær en løsning for ikke så lenge siden, men nå har det stoppet opp. Det er åpenbart store utfordringer ved å komme frem til en avtale, sier analytikeren.

Kina rammet hardest

Knut Magnussen i DNB Markets forteller at både USA og Kina vil bli rammet av de økte tollsatsene, men at Kina vil bli rammet hardest.

Han får støtte fra Oxford Economics, som har regnet seg frem til at kinesisk økonomi vil bli redusert med 0,8 prosent i 2020 som følge av de nye tollsatsene. Amerikansk økonomi vil bli redusert med 0,3 prosent.

– Derfor er det fremdeles sterke intensiver for begge parter for å komme til en enighet, sier Magnussen, og legger til:

– På den annen side, de har forhandlet i fire måneder, så det ser ikke ut som at dette vil snu veldig raskt.

Tre ting å følge med på

Sjefanalytiker i Danske Bank, Allan von Mehren, skriver at det nå er tre ting vi må vente på:

  • Resultatene fra forhandlingene på fredag.
  • Hvordan Kina vil svare på tolløkningen.
  • Hvorvidt USA vil fortsette å klargjøre toll på all kinesisk eksport til USA.

– Den gode nyheten er at Kina blir i Washington for å fortsette forhandlingene på fredag. Det faktum at de kun forhandlet i 90 minutter indikerer at det var lite bevegelser fra noen av partene. Forhandlingene på fredag vil mest sannsynlig fokusere på hvordan forhandlingene skal gjenopptas, skriver von Mehren.

Selv om tolløkningen nå er iverksatt, vil det trolig ta et par uker før de får praktisk betydning. Det gir partene et «uoffisielt» vindu til å fortsette forhandlingene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.