Under G20-møtet i Osaka i Japan på lørdag ble Donald Trump enig med den kinesiske presidenten Xi Jinping om en våpenhvile i handelskrigen.

Selv om avtalen løfter vekk noen av de mørke skyene som henger over verdensøkonomien, løser de ikke problemet, ifølge Olav Chen, som er porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management.

– Nei, dette løser ingenting, men de kjøper seg tid, sier han.

Tilbake til forhandlingsbordet

Chen tolker helgens uttalelser dit hen at USA og Kina må tilbake til forhandlingsbordet som de forlot i begynnelsen av mai.

– Vi skal begynne å forhandle med Kina der vi slapp, og se om vi kan få i stand en avtale, sa Trump på en pressekonferanse lørdag, før han la til:

– Jeg har ikke dårlig tid.

Foreløpig er det ikke mye informasjon som har kommet ut av det som ble avtalt i helgen, men på pressekonferansen sa Trump at han ikke vil øke tollsatsene på kinesiske varer ytterligere mens forhandlingene pågår. Han sa også at han vil tillate det kinesiske teknologiselskapet Huawei å kjøpe deler fra USA igjen.

Svake nøkkeltall

Den økonomiske utviklingen er i ferd med å sakke akterut over store deler av verden, og det er spesielt industrien som sliter. Dette bildet bekreftes av de siste kinesiske nøkkeltallene som kom søndag morgen.

Ifølge det kinesiske statistikkbyrået lå PMI-indeksen for kinesisk industri på 49,4 poeng i juni, uendret fra måneden før. PMI-indeksen er basert på en spørreundersøkelse blant kinesiske innkjøpssjefer, og et tall under 50 indikerer negativ vekst.

– De tollsatsene som allerede er innført, er der ennå, og fra et økonomisk ståsted vil de fremdeles virke negativt, sier Chen.

Mest bekymret for Europa

Den kinesiske PMI-indeksen viser at industrien nådde toppen høsten 2017, og at den begynte å falle lenge før handelskrigen brøt ut. Det samme bildet gjelder for tysk industri, hvor toppen ble nådd i nøyaktig samme måned.

– Jeg er mest bekymret for Europa, hvor man fortsetter å se at makrotallene sklir nedover. Det gjelder ikke bare i Italia, men i Tyskland, selve motoren i europeisk økonomi, sier Chen.

Tysk økonomi er svært eksportorientert, og flere økonomer mener den har lidd under svakere etterspørsel fra Kina, men også på grunn av handelskrigen.

I USA holdt industrien seg høyt oppe et helt år lenger enn i Kina og Europa, men i fjor høst begynte nedgangen. Skattekuttene til Trump kan ha forlenget oppgangen.

– I USA er vekstmomentet på vei ned, og vi vet at effekten fra skattekuttene er i ferd med å ebbe ut, sier Chen, som legger til at markedet de siste ukene har fokusert mer på den amerikanske sentralbanken, som ser ut til å komme til unnsetning med et eller flere rentekutt.

«Marginal effekt»

Chen får støtte fra Daniel Lacalle, sjeføkonom i Tressis SV, som mener markedet legger for stor vekt på handelskrigen.

– En ny handelsavtale vil mest sannsynlig ha marginal effekt på kinesisk og amerikansk økonomi, skriver Lacalle i et innlegg hos CNBC.

Han mener gjeldsveksten er den viktigste årsaken til at den økonomiske veksten bremser.

– Global gjeld har økt til over 300 prosent av bnp, ifølge Institute of International Finance, er det ikke overraskende at ytterligere mer gjeld ikke resulterer i økt vekst, skriver han.

Lacalle mener det var tydelige tegn på dette i Kina flere måneder før de første tollene ble annonsert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.