Denne uken skulle representanter fra Kina og USA møtes i Washington for siste innspurt i forhandlingene av en handelsavtale som skulle sette en stopper for handelskrigen. Noen få timer før den kinesiske delegasjonen satte seg på flyet, sendte USAs president Donald Trump ut noen twittermeldinger som rystet markedene.

– Nå har Trump erklært full handelskrig. Dette er en voldsom opptrapping, kommenterer sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Allerede på fredag vil Trump skru opp tollsatsene fra 10 til 25 prosent på kinesiske eksportvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. De kinesiske eksportvarene som hittil er blitt spart for Trumps straffetoll, vil «snart» bli møtt med en toll på 25 prosent, ifølge presidenten.

Årsaken til den varslede opptrappingen er at Trump mener forhandlingene med Kina går for sakte.

Handelskrig kan bli dråpen

Flere økonomer trekker frem at Donald Trump har en sterk forhandlingsposisjon. Hvorvidt presidenten kan ta æren for dette, er diskutabelt, men det går svært bra med amerikansk økonomi:

Arbeidsledigheten har falt til det laveste nivået på neste 50 år.

Lønnsveksten har steget til det høyeste nivået siden før finanskrisen.

Amerikansk økonomi er på vei inn i sin lengste oppgangsperiode siden annen verdenskrig.

Andreassen er en av dem som tror at denne oppgangsperioden er på vei til å ta slutt, og han mener en full handelskrig kan bli en utløsende faktor.

– Det kan bli dråpen som får begeret til å renne over, sier sjeføkonomen.

Vil ramme USA på to måter

Trump skriver på Twitter at straffetollene han har innført på kinesiske eksportvarer er en del av årsaken til at det går så bra i USA, men Andreassen er ikke i tvil om at handelskrigen også vil ramme amerikansk økonomi.

– Jeg tror kjøpekraften til amerikanerne vil bli redusert som følge av høyere priser på importvarer, sier Andreassen.

Dette er noe vi så tegn til i fjor høst, da blant annet Coca-Cola skrudde opp prisene i USA som følge av høyere aluminiumspriser.

– I tillegg skaper handelskrigen usikkerhet. Bedriftene vet ikke hvem de skal konkurrere mot og under hvilke vilkår. Da venter de med å gjøre store investeringer, og den venteperioden skaper mindre aktivitet i økonomien, forklarer Andreassen, og viser til at det samme har skjedd i Storbritannia på grunn av brexit.

Kraftig budsjettunderskudd

Under de kraftige markedsturbulensene i fjor høst var det mange som spådde en kraftig økonomisk nedtur i USA, men foreløpig seiler amerikansk økonomi trygt videre med Trump ved roret.

BNP-veksten i USA i første kvartal var på sterke 3,2 prosent, og børsene er tilbake på rekordsterke nivåer. Andreassen tror ikke oppturen vil vare så mye lenger.

– Vi vet at Trump ikke kan stimulere økonomien med skattelettelser en gang til, fordi underskuddet over statsbudsjetter er absurd stort gitt situasjonen i amerikansk økonomi, sier sjeføkonomen.

Etter at Trump ble president har underskuddet til USA økt kraftig, til tross for at det går bra med økonomien. Det vanlige er å bruke penger når det er krise, og å spare når det går bra.

– Trump har gitt bånn pedal mens økonomien har gått bra, det har aldri skjedd før, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.