Forrige uke annonsert president Donald Trump det som så langt i handelskrigen er hans største «krigshandling»: Han vil ilegge straffetoll på alle importvarer fra Mexico.

– Handelskrigen er nå utenfor kontroll, slår Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, fast i sitt siste blogginnlegg.

Mens andre økonomer har regnet seg frem til at de direkte virkningene av en handelskrig ikke trenger å være så dramatiske, mener Andreassen at de indirekte virkningene er kraftigere.

– For næringslivet er uforutsigbarheten det største problemet med handelskrigen, utdyper Andreassen, og viser til hva som nå har skjedd med GoPro.

Hardt slag for GoPro

For drøyt to uker siden utløste kameraprodusenten børsjubel da de annonserte at de skulle flytte deler av produksjonen fra Kina til Mexico. Hensikten var å unngå de nye straffetollene som Trump har innført på kinesiske importvarer.

Så slapp Trump en ny bombe i handelskrigen: Fra og med 10. juni vil han innføre en toll på fem prosent på all import fra Mexico.

Med ett var børsoppgangen for GoPro blåst bort. Siden toppen fra tidligere i mai er aksjen ned 16 prosent. Foreløpig har selskapet nektet å kommentere saken.

GoPro er ikke et unikt eksempel. En rekke selskaper har sakte skiftet produksjonen fra Kina til Mexico. Mens amerikansk import fra Mexico var rekordhøy i første kvartal, falt importen kraftig fra Kina.

Kameraprodusenten GoPro har spesialisert seg på små kamera som kan brukes overalt.
Kameraprodusenten GoPro har spesialisert seg på små kamera som kan brukes overalt. (Foto: Emmanuel Foudrot)

Så langt har Mexico blitt ansett som en av vinnerne i handelskrigen, men nå truer Trump med å øke tollsatsene med fem nye prosentpoeng hver måned, frem til den når 25 prosent i oktober. Ulovlig innvandring er begrunnelsen for de nye straffetollene.

Frykter resesjon

Når bedriftene er usikre på fremtiden, settes nye investeringer på vent. Usikkerheten knyttet til brexit og handelskrigen er trolig en del av forklaringen til at tysk industri har svekket seg markant det siste året.

Nå frykter Andreassen at det samme kan skje i andre deler av verden. PMI-indeksen for mai indikerer at farten i amerikansk industri har falt til det laveste nivået siden finanskrisen.

Mandag ettermiddag kommer ISM-indeksen, som i likhet med PMI-tallene er basert på en spørreundersøkelse blant amerikanske innkjøpssjefer.

– ISM-indeksen er en av de eldste ledende indikatorene for amerikansk økonomi. Den har sjeldent tatt feil. Nå ligger det i kortene at den snart vil varsle resesjon, sier sjeføkonomen, og viser til at indeksen har falt kraftig det siste halvåret.

Han er likevel aller mest redd for at usikkerheten skal ramme kinesisk økonomi.

– Kina står alene for en tredjedel av verdens økonomiske vekst. Hvis de indirekte konsekvensene av handelskrigen gjør at noe går ordentlig galt i Kina, går verden ut i en økonomisk krise. Da har vi et alvorlig problem som er vanskelig å rette opp igjen, sier Andreassen, som understreker at det fremdeles er fullt mulig at det blir en avtale mellom USA og Kina.

– En vekker for markedene

En annen som er urolig for den siste utviklingen i handelskrigen er Adam S. Posen, president i Peterson Institute for International Economics. Han mener Trumps planer om å innføre toll på meksikansk import er mye farligere for amerikansk og global økonomi enn straffetollene som er innført mot Kina.

– Dette burde være en vekker for de globale finansmarkedene, skriver han i en fersk analyse.

Posen understreket at ulovlig innvandring er brukt som begrunnelse for de nye tolltruslene, og mener Trump nå har bevist at hans bruk av tollsatser er drevet av en politisk agenda, snarere enn å forbedre USAs forhandlingsposisjon.

Han tror børsfallet som har begynt den siste uken er annerledes enn de vi har sett tidligere under Trump.

– Et faresignal er at investorene strømmer til tyske statsobligasjoner og euro. At noe av pengestrømmen går bort fra amerikanske statsobligasjoner og dollar, er et tegn på økt bekymringer knyttet til amerikansk økonomi, mener Posen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.