Tirsdag denne uken fikk de ansatte på Kvernelands fabrikk i Klepp beskjed om at 100 av de totalt 500 ansatte vil bli midlertidig permittert frem til jul. Årsaken er et sviktende marked i Europa, ifølge Nationen, som først meldte om saken.

– Det er markedene i England, Tyskland og Benelux som svikter, utdyper administrerende direktør Magne Svendsen til DN.

– Det er en rar stemning i markedet, med handelskrig og brexit, legger han til.

Svendsen tror brexit og økonomisk uro er de viktigste årsakene til at færre europeiske bønder nå går til innkjøp av nye ploger.

Elendig i Tyskland

Torsdag viste ferske tall fra SSB at Norges fastlands-økonomi vokste i andre kvartal, og var opp 0,7 prosent sammenlignet med første kvartal. SSB karakteriserer veksten som sterk.

Mens norsk industri befinner seg i en oljesmurt opptur, er det industrien som trekker ned veksten i både USA, Kina og Europa. Spesielt i Europa går det dårlig med industrien, med Tyskland i spissen.

Tysk industri er nå i ferd med å krympe, og situasjonen har ikke sett så mørk ut på mange år, ifølge den anerkjente PMI-indeksen, som falt ytterligere denne sommeren.

– Hvis Europa går surt, vil norske bedrifter merke det, sa sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, da indeksen falt videre i juli.

Det er dette som kan være i ferd med å skje nå.

Merket nedgangen i vår

Elkem var kanskje den første norske bedriften som varslet at den var rammet av handelskrigen og økonomisk uro. Selskapets resultat i andre kvartal falt med 67 prosent fra året før.

Siden har flere smelteverk rapportert at de merker de økonomiske urolighetene, og tidligere denne sommeren ble det klart at en annen bedrift måtte permittere, nemlig Rec Solar i Fiskå.

Nå er det Kverneland – verdens største plogprodusent – som merker urolighetene på kroppen.

– Vi begynte å merke nedgangen i antall ordre i april-mai, sier Svendsen, som forklarer at de er åpne med de ansatte om ordreinngangen, og at beskjeden som kom denne uken sånn sett ikke var overraskende.

Ingen nedgang i tallene

Svendsen tror det er en del usikkerhet blant engelske bønder på grunn av brexit, og handelskrigen og de økonomiske urolighetene gjør at flere bønder venter med å gjennomføre investeringer, som for eksempel innkjøp av en ny plog.

En annen årsak kan være tørken som rammet store deler av Europa i fjor, mener Svendsen.

Uansett tror han nedturen er midlertidig, og at de ansatte kan komme tilbake til neste år.

Til tross for flere anekdotiske historier om at norske bedrifter rammes av vekstbremsen globalt, er det få tegn til dette i de makroøkonomiske indikatorene, bortsett fra de norske PMI-tallene, som de fleste er forsiktig med å legge for mye vekt på.

Industriproduksjonen var fremdeles sterk i juni, og SSBs konjunkturbarometer for industrien som kom i sommer viste også at eksportbedriftene fremdeles gjør det bra.

Spår lavere inntjening

Det er oljenæringen som står bak oppturen i norsk økonomi, men nå advarer sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank om analytikerne spår lavere inntjening i år enn i fjor, og at disse estimatene har falt kraftig.

– I 2019 har estimatene for inntjeningsveksten falt som en stein i alle regioner, inkludert norske aksjer, sier sjefstrategen, og viser til at analytikerne venter at inntjeningen til norske børsnoterte selskaper vil falle med 1,4 prosent i år.

For et år siden var det ventet en vekst på 16 prosent.

– Den viktigste årsaken til nedjusteringen av oljeselskapene inntjeningsestimater er at oljeprisen har falt 14 prosent de siste tre månedene, sier Lie.

Ifølge analytikerne i Danske Bank er det de store råvareorienterte selskapene som Equinor og Hydro som har trukket estimatene mest ned i Norge.

«Kan nedjusteres videre»

De mener også at det ikke er handelskrigen isolert sett som kan senke selskapenes investeringsvilje, de er mer opptatt av svakere global vekst og høy oljeproduksjon i USA.

– Ser vi på utsiktene fremover er det mye som tyder på at estimatene kan nedjusteres videre, spesielt med hensyn til mer usikre vekstutsikter, eskalerende handelskrig og oppbremsing i global handelsaktivitet, sier Lie.

Når det gjelder de norske selskapene er det mange oljeselskaper som fremdeles melder om stigende aktivitet, til tross for at analytikerne tror inntjeningen vil gå ned.

Selv om norske selskapers inntjening kan se ut til å falle, er det ikke gitt at Oslo Børs vil falle. Lie forklarer at inntjeningsvekst over tid en grunnleggende driver for aksjekurser, men at svak inntjening likevel ikke er ensbetydende med negativ avkastning. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.