Mens europeisk økonomi ble rammet av handelskrig og industriresesjon i 2019, seilte vår oljesmurte økonomi ubekymret videre.

2020 blir annerledes, advarer økonomene.

– Vekstbremsen kommer nå, sier Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank.

Magne Østnor i DNB Markets mener aktiviteten i oljeindustrien vil avta.

– Utviklingen i norsk økonomi vil bli mer likt internasjonalt, sier han.

Også Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er klar på at industrien utenom olje og gass har opplevd en klar vekstnedgang.

Med andre ord, den særnorske oljeoppturen går mot slutten.

Rammet av nedturen i Europa

Utviklingen til norsk økonomi i november skuffet analytikerne. Både den økonomiske veksten målt i bnp og industriproduksjonen viste en skuffende utvikling, og ifølge Statistisk sentralbyrå var det tradisjonell industri som trakk ned veksten.

Med tradisjonell industri menes industrien utenom olje og gass.

– Tradisjonell industri er mye mer preget av det som skjer ute i verden, men den utgjør samtidig en stadig mindre andel av norsk industri, sier Martinsen i Swedbank.

Seniorøkonomen viser til at norsk økonomi allerede er rammet av den industrielle nedturen i Europa, ved at tradisjonell eksport til Europa nå faller.

Og nedturen for europeisk industri ser ikke ut til å være over. Riktignok kom det positive tall fra tysk industriproduksjon torsdag morgen, men ordreinngangen viser at det kan ligge an til videre nedtur. Tysk industri ligger nå an til å levere sjette kvartal på rad med nedgang.

Foreløpig har dette likevel ikke hatt så mye å si, fordi norsk økonomi i 2019 kun har handlet om olje.

«Vil prege industrien»

Spørsmålet analytikerne nå stiller seg, er hvor lenge oljeindustrien vil holde seg oppe.

– Det kan se ut som om oljeinvesteringene fremdeles vil vokse noe i år, hvis vi ser på tellingen til SSB og andre. Likevel vil veksten være klart lavere enn i 2019, sier Martinsen.

Han mener at selv om utviklingen i Europa skulle bli bedre i løpet av året, vil det ikke være nok til å stanse vekstbremsen.

Magne Østnor i DNB Markets mener veksten i tradisjonell norsk industri har vært svak over lengre tid, og at det som har skjedd internasjonalt det siste halvannet året nok bidrar negativt.

– Men det er bare en liten del av puslespillet, sier valutastrategen.

Nå når gigantfeltet Johan Sverdrup er ferdigstilt og veksten i oljeinvesteringene skal ned, mister norsk økonomi et viktig vekstbidrag.

– Aktiviteten vil avta, og det vil også prege industrien, sier Østnor.

«Ikke dramatisk»

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken viser til at industriproduksjonen for tradisjonell industri har vist en klar vekstnedgang, i takt med global industriproduksjon.

Likevel har total industriproduksjon holdt seg oppe takket være leverandørindustrien.

– Samlet sett har industriproduksjonen begynt å flate ut nå, så det viser hvordan øvrige sektorer har bremset opp. Fremover vil vi få en utvikling hvor norsk industri vil utvikle seg flatere, ser Hov.

Sammen med de andre økonomene i Handelsbanken anslår han en økonomisk vekst på 1,8 prosent i 2020, noe som er en god del lavere enn året før, men likevel ikke noe dramatisk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.