Industriproduksjonen var uendret fra mai til juni, ifølge tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) la ut tirsdag morgen. Dermed fortsetter den svake utviklingen som vi har sett i industrien siden nyttår.

Igjen var det den petroleumsrettede leverandørindustrien som trakk opp produksjonen, mens produksjonen av kjemiske råvarer og i gummi, plast og mineralsk industri trakk ned.

På forhånd var det ventet at industriproduksjonen skulle stige med 0,3 prosent i juni etter fallet som kom i mai, ifølge Nordea Markets.

Fra april til mai falt industriproduksjonen med 0,6 prosent.

Økonom overrasket over tallene

Handelsbanken Capital Markets hadde ventet en oppgang på 1,0 prosent i juni, og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov lot seg overraske over de svake tallene.

– Så langt i år har utviklingen vært svakere enn man skulle forventet, gitt en fremdeles svak kronekurs og et oppsving i oljesektoren, skriver Hov i en rapport.

Seniorøkonomen peker på at den eneste indikatoren som har vist svakhet den siste tiden var PMI-tallene fra juli, som falt markant og som indikerte en svak negativ vekst. Likevel er dette en indikator som er lite troverdig, spesielt på sommeren, mener Hov.

– Vi burde holde et våkent øye med svake tall fra produksjonssektoren i eurosonen, som gårsdagens fall i tysk industriordre, i tillegg til dagens nedgang i industriproduksjonen, skriver Hov.

Kronen styrker seg med rundt én øre mot euroen umiddelbart etter at tallene ble publisert. En euro koster nå i underkant av 9,52 kroner, noe som faktisk er det sterkeste nivået på rundt to uker.

Også mot dollaren kryper kronen et par øre oppover.

Den svake utviklingen fortsetter

Til tross for en sterk utvikling i norsk økonomi og en svak krone som styrker konkurranseevnen til norske bedrifter, så har utviklingen i industriproduksjonen vært overraskende svak.

Bunnen for industriproduksjonen ble nådd høsten 2016, ifølge tallene fra SSB, og har siden beveget seg svært sakte oppover.

Spesielt har analytikerne blitt overrasket over de svake tallene denne våren.

Også i Europa har industriproduksjonen falt tilbake våren 2018, men i mai klinket industrien til igjen med en vekst på 1,3 prosent. Generelt har industrien i eurosonen gått mye bedre enn i Norge de siste par årene, noe som henger sammen med at mye av norsk industri avhenger av oljesektoren, som nå er på vei tilbake etter noen tunge år.

Tall for industriproduksjonen i eurosonen kommer neste uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. – Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: