Børser over hele verden har hatt en fantastisk start på året. Amerikanske børser har steget 15 prosent, og i Kina har oppgangen vært enda kraftigere.

Nå viser en ny analyse fra Bank of America at hvis børsoppgangen fortsetter i samme tempo, blir 2019 det beste globale børsåret noensinne.

Den globale børsindeksen MSCI World har bare hatt en bedre start på året tre ganger tidligere. Alle disse årene endte med å gi noen av de beste avkastningene i historien.

Per midten av april ligger vi kun et lite knepp bak rekordåret 1986, som ga en avkastning på nesten 40 prosent.

Storebrands porteføljeforvalter Olav Chen hopper ikke i stolen av glede av den grunn.

– Børsoppgangen har vært kraftigere enn vi hadde sett for oss, men vi må se det i sammenheng med den kraftige korreksjonen vi hadde i fjor høst, og spesielt i desember, sier han.

«Fed har snudd»

For selv om amerikanske aksjer er opp 15 prosent i år, har de fremdeles ikke tatt igjen hele børsfallet fra i fjor. Og selv om Shanghai-børsen i Kina er opp 28 prosent, er den fremdeles ikke på nivå med i fjor vår.

Mens handelskrigen sendte kinesiske aksjer ned allerede ganske tidlig på fjoråret, begynte ikke de amerikanske børsene å falle før markedet fryktet en global økonomisk svekkelse i fjor høst.

Siden da har tre ting skjedd, ifølge Chen:

  • Den amerikanske sentralbanken (Fed) har snudd.
  • Handelskrigen går mot løsning.
  • Kina har gitt gass.

– Fed har snudd tvert om og varslet at rentetoppen er nådd. Ikke minst tror jeg det er viktig at de har varslet at de skal stoppe de kvantitative innstramningene, sier Chen.

Kvantitative innstramninger er det motsatte av kvantitative lettelser.

Storebrand har solgt seg ned

Frykten for at handelskrigen skal dempe den økonomiske veksten preget børsene i fjor, men har markedet snudd.

– Jeg tror markedet fult ut nå priser inn at vi får på plass en handelsavtale mellom USA og Kina, sier Chen.

Kinesiske myndigheter har ikke hatt tid til å vente på en slik avtale, og for å motvirke de negative effektene av Donald Trumps straffetoller har de stimulert landets økonomi ved å bruke mer penger og å bedre tilgangen på kreditt.

– Kina har fyrt opp alle sylinderne, det er bare å se på de kinesiske børsene, sier Chen.

Likevel har Storebrand vært forsiktige så langt i år, og de har solgt seg noe ned i aksjemarkedene.

– Rent økonomisk har få ting bedret seg fra i fjor, tvert imot. Fed har snudd, Kina stimulerer egen økonomi og handelskrigen går mot en løsning, men vi ser fremdeles at momentet i makroøkonomien er på vei nedover, sier Chen.

Fremdeles er porteføljen deres i normalvekt i aksjemarkedet.

Lys i enden av tunnelen

I Kina falt den økonomiske veksten til det laveste nivået på 28 år i fjerde kvartal i fjor, og også Europa har begynt å sakke farten. Noen av nøkkeltallene fra tysk økonomi som kom i mars var så svake at de fikk norske økonomer til å grøsse.

– Spørsmålet er om vi kan begynne å se lys i enden av tunnelen, sier Chen.

Flere har pekt på at europeisk økonomi er blitt svekket av handelskrigen og svakere vekst i Kina og fremvoksende markeder. Dersom dette bedrer seg, kan fremtiden se lysere ut også i Europa.

– Jeg tror mange vil følge med på nøkkeltall fra Kina fremover, sier Chen, og legger til:

– Jeg tror markedet mener glasset er halvfullt snarere enn halvtomt. Jeg tror markedet tror det vil bli en stabilisering i Europa. Vi har bare ikke sett det i tallene enda, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.