Store markedsbevegelser mandag gjorde at kronen svekket seg bredt.

Mandag ettermiddag ble én dollar handlet til 9,33 kroner, det høyeste nivået siden 2001. Samtidig ble ett pund handlet til 12,07 kroner, mens én euro kostet 10,13.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

Ifølge Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, er det kun én grunn til at kronen er så svak.

– Akkurat nå handler det om én ting: det er virus. Kronen er en av de valutaene som svekkes mest, og blir mest påvirket.

Søker trygge havner

Sjeføkonomen sier at det som forklarer kronefallet er at investorer søker til tryggere havner i usikre tider.

I korona-tilfellet har det å gjøre med en frykt for en større nedgang i den globale veksten.

– Spesielt på råvarepriser ser man en effekt. Gull er opp fordi det er en trygg havn, men kronen går alltid svakere i slike perioder, sier Wilhelmsen.

Mandag morgen stupte Oslo Børs fra start, og hovedindeksen stengte til slutt ned 4,09 prosent. Samtidig som oljeprisen falt med 4,5 prosent.

Samtidig strømmer investorene til trygge havner som amerikanske statsobligasjoner. Tiårige amerikanske statsrenter ligger på 1,37 prosent, like over det rekordlave nivået fra 2016.

– Det er «risk-off» som betyr at investorer flykter fra det risikable, som for eksempel aksjer, til tryggere investeringer som gull, statsobligasjoner og dollar, sier sjeføkonomen.

Svekkelsen kan fortsette

På spørsmål om hvordan han ser situasjonen videre, svarer Wilhelmsen at det er en risiko for at svekkelsen kan fortsette på kort sikt.

– Kommer den økonomiske veksten tilbake, så slår kronen også tilbake. Det vil først skje når usikkerheten blir mindre og spredningen avtar, både i Kina og internasjonalt, samtidig som at fabrikker i Kina åpner opp igjen. Men veksten kommer til å være svak i første halvår, sier sjeføkonomen.

Nils Kristian Knudsen, seniorstrateg i Handelsbanken Capital Markets, mener det er en helt annen stemning i markedene mandag morgen enn det var før helgen.

– Før helgen var det mer nøkkeltall som var i fokus. Nå er vi tilbake til at det er frykten for koronaviruset som gjelder, sier strategen.

Dollaren kan gå sterkere

Knudsen peker på at utviklingen er klart disfavør av kronekursen, både med at markedsaktørene er mindre villige til å ta risiko, og at oljeprisen faller kraftig. Samtidig er svekkelsen helt klart verst mot dollaren.

– Det er ganske store utslag mot dollar. Dollaren har styrket seg siden utbruddet ble rapportert om i midten av januar, så vi får se hvordan utviklingen blir utover uken.

– Hvor lenge kan kronesvekkelsen pågå?

– Det virker som dollaren er den foretrukne valutaen, så mot dollar kan det på gå lenge. Dollaren har vært sterkere mot kronen før, under dotcom-krisen, så jeg tror dollaren kan gå enda sterkere mot kronen, sier Knudsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.