Goldman Sachs, en av verdens største investeringsbanker, har kommet med en oppsiktsvekkende spådom. De nedgraderer sitt estimat for økonomisk global vekst fra tre til to prosent på grunn av koronaviruset. En global vekst på to prosent er ensbetydende med en økonomisk nedtur, og vil være den svakeste veksten siden 2009.

Samtidig spår de en rekke rentekutt over hele verden, blant annet i Norge.

Goldman Sachs tror Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten allerede på rentemøtet 18. mars, og at det vil komme enda et rentekutt før året er omme.

Dette står i sterk kontrast til hva Norges Bank tidligere har sagt, og til hva de norske meglerhusene mener.

Risikoen for kutt har økt

Norges Bank har signalisert uendret rente det neste året, og det er dette DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland også tror på.

– Vi kan få et rentekutt, og risikoen for et kutt har økt. Koronaviruset har allerede lagt en klam hånd på den globale økonomien, først og fremst i Kina, men nå sprer det seg til andre land også, sier Haugland.

Sjeføkonomen mener det kommer til å bli negative økonomiske konsekvenser i USA, Europa og Norge, men at det likevel ikke er sikkert vi får et rentekutt.

– Det er flere grunner til det. Det er ikke nødvendigvis slik at norsk økonomi blir like hardt rammet som andre økonomier. Vi har blant annet en god inntektssikring, slik at hvis folk mister jobben blir det ikke en like sterk kostnadsøkning for husholdningene, sier Haugland.

Vil ikke utelukke kutt

Sjeføkonomen viser til at det foreløpig ikke er blitt iverksatt drastiske tiltak for å begrense smittespredningen i andre land, slik det ble gjort i Kina.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, spår dobbelt rentekutt i USA i mars.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, spår dobbelt rentekutt i USA i mars. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi ser også at den norske kronen svekker seg betydelig. Normalt er det noe som bidrar til mindre risiko for rentekutt, fordi en svakere kronekurs i prinsippet har en stimulerende effekt, og at det løfter utsiktene for prisvekst, forklarer Haugland.

– Vi tror ikke Norges Bank kommer til å kutte renten i mars, men vi vil ikke utelukke det. Den videre utviklingen vil avhenge av hvordan koronaviruset utvikler seg, men vi tror foreløpig ikke på rentekutt i år, sier hun.

Haugland forklarer at det ikke er første gang utenlandske analytikere spår rentekutt i Norge.

– Vi har sett en tendens til at når det er uro i markedene, så tror utenlandske analytikere at Norge åpenbart må følge etter USA og kutte renten. Norges Bank viste i fjor at de sto imot presset, da de hevet renten mens den amerikanske sentralbanken kuttet, sier Haugland.

Hun viser til at den amerikanske sentralbanken pleier å reagere raskt når aksjemarkedet faller, både fordi amerikanske husholdninger i større grad påvirkes av børsfall, og fordi rentekutt fra Fed kan roe markedene.

– Hvis Norges Bank kutter renten, gir det ingen effekt på Oslo Børs, konstaterer Haugland.

Spår dobbelt kutt fra Fed

I USA har markedet priset inn full sannsynlighet for at sentralbanken leverer et dobbelt rentekutt i mars, det vil si at de kutter renten med 0,50 prosentpoeng.

Goldman Sachs tror også på et dobbelt kutt i mars, og i tillegg spår de ytterligere to rentekutt i andre kvartal.

Mandag sendte også DNB Markets ut ferske prognoser om at også de tror på et dobbelt rentekutt i mars i USA.

Også i Norge har markedet priset inn 30 prosents sannsynlighet for et rentekutt i mars, og 100 prosents sannsynlighet for et kutt i juni.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, tror ikke det kommer til å skje.

– Vi advarer mot å tolke Norges Bank som en markedsdreven sentralbank og venter uendret rente foreløpig.

Heller ikke Danske Bank, Swedbank eller Handelsbanken Capital Markets tror på rentekutt fra Norges Bank i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.