Norges Bank varslet torsdag formiddag at de vurderer å gripe inn i valutamarkedet ved å kjøpe norske kroner i et forsøk på å styrke valutaen. Bakgrunnen er de ekstraordinære forholdene som råder i valutamarkedet, skrev sentralbanken på sine nettsider.

Kronesvekkelsen har pågått over flere dager og uker ettersom effekten av koronavirusepidemien og oljeprisfall for alvor har skyllet inn over norsk økonomi.

Men åtte minutter over fire natt til torsdag smalt det til for alvor i valutamarkedet. Kronekursen falt som en stein, og en halvtime senere måtte du ut med over 50 øre mer for både euro og dollar.

Kronesvekkelsen som inntraff var kraftig nok alene til å gå inn i historiebøkene som en av de verste dagene for kronekursen i løpet av de siste 50 årene.

I tillegg kom svekkelsen på toppen av en allerede kraftig nedtur kvelden før.

Dette gjorde at kronen svekket seg over en krone mot euro og dollar i løpet av det siste døgnet. Denne bevegelsen er dobbelt så kraftig som den «gamle» rekorden fra 1986, da kronen svekket seg med 50 øre på en dag mot dollar. På et tidspunkt kostet euroen over 13 kroner og dollaren over 12 kroner.

– Det er ingen som handler norske kroner klokken fire på natten om de ikke må. Dette er «heksetimen» i valutamarkedet, forklarer valutastrateg i DNB, Magne Østnor.

Strategen tror derfor noen er blitt tvunget til å selge kroner, men hvem som har gjort det eller hvorfor, er vanskelig å finne ut av.

Måtte gripe inn

Men klokken 10.30 varslet Norges Bank at den vurderer et inngrep i valutamarkedet. I etterkant av denne meldingen styrket kronen seg kraftig.

Mot euro styrket kronen seg over 70 øre siden sentralbanken kom med sin pressemelding. Det er en svært kraftig styrkelse, og reverserer hele svekkelsen fra i natt.

Kronen styrker seg med rundt 60 øre mot dollar, som torsdag ettermiddag koster 11,40 kroner. Euroen koster 12,27 kroner.

Norges Bank har ikke grepet inn i valutamarkedet på denne måten siden 1997. Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, mener dette viser hvor uvanlig situasjonen er.

– Dette er en helt ekstrem situasjon for norsk økonomi, og vi ser at sentralbankene og myndighetene tar i bruk virkemidler vi ikke har sett før, sier hun.

Kronen har aldri vært så svak som den er nå.

«Markedene fungerer ikke»

Due-Andresen forklarer at Norges Bank ikke forsøker å påvirke kronekursen til vanlig. Riktig nok kjøper sentralbanken nå kroner for 1600 millioner daglig, men dette er kun for å veksle penger på vegne av Finansdepartementet.

– I vanlige tider gjør de ikke dette, fordi styringsrenten er det de bruker for å påvirke norsk økonomi, sier sjeføkonomen.

– Nå ser vi at markedet ikke fungerer og kronekursen kollapser, vurderer sentralbanken alle tiltakene de har, fortsetter hun.

Due-Andresen sier hun hadde trodd Norges Bank kom til å komme med tiltak for å bedre likviditeten i markedet først, og at det at markedet ikke fungerer, trolig er noe av årsaken til at kronen svekker seg så mye som den gjør.

– Det var på sin plass at de kom med noe i dag. Det er et forsøk på å berolige markedene, og å si at her kommer det mer, sier Due-Andresen.

«Må tære på reservene»

Due-Andresen forklarer at det er utfordringer knyttet til å forsøke å gripe inn i valutamarkedet. Dersom Norges Bank ønsket å svekke kronen, kunne de bare trykket mer penger. Når de nå vurderer å styrke kronen, blir det langt mer vanskelig. Da må de nemlig kjøpe kroner.

– For å kjøpe kroner må sentralbanken tære på valutareservene sine, som har en begrenset verdi. I markedene er det så store summer i sving nå, så spørsmålet er om dette vil være troverdig over tid, sier sjeføkonomen.

Vanskelig å temme markedet

Due-Andresen får støtte fra sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun peker på at Norges Bank ikke har gjort valutakjøp på denne måten siden Asia-krisen i 1997.

– Grunnen til at det ikke har vært så populært er at det er vanskelig å stå imot de store rykningene i valutamarkedet. Effekten av inngripen er derfor ikke så stor. Det er store strømmer som står imot – det skal litt til for å stanse bevegelsene fordi valutamarkedet er så stort, sier hun.

At Norges Bank griper inn på denne måten, mener Haugland er helt ekstraordinært.

– Norges Bank har vært svært tilbakeholdne med å gripe inn. Men nå er vi i en helt ekstraordinær situasjon. Men kronekursen er har svekket seg bemerkelsesverdig veldig lenge nå, sier hun.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, beskriver fallet i kronekursen som veldig spesielt fordi den ikke er påvirket av svingningene i finansmarkedet, børsen eller oljeprisen.

– Jeg synes Norges Bank burde gripe inn, og det er bra at de signaliserer å gjøre det. Kursfallet har hatt et langt større fall enn det vi kunne ha forklart med oljepris eller børsfall. Dette er et særnorsk kronefall som skyldes ustabilitet, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.